15 Mayıs 2014 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 15 Mayıs 2014

BIST100 endeksi Çarşamba gününü  %0.26 yükselişle 76,285 puandan sonlandırdı. BIST30 endeksi de %0.24 yükselişle 93,259 puana ilerledi. Sanayi endeksi (xusin) %0.65, bankacılık endeksi (xbank) %0.11 yükseliş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla THYAO, GARAN ve HALKB olurken Borsa İstanbul’da işlem hacmi 3 milyar 62 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurtiçi piyasalara bakacak olursak, öncelikle ABD'nin başkenti Washington'da Türkiye-ABD Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi Toplantısı'nın üçüncüsü gerçekleştirildiğini belirtelim.Toplantıya Başbakan Yardımcısı Babacan ve Ekonomi Bakanı Zeybekci katılırken ABD ile AB arasında yapılacak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşmasında Türkiye'nin konumu ele alındığı açıklandı. Babacan, komitenin özellikle ABD ile AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması TTIP konusunu ele aldığını anlattı.Öte yandan, Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, kuruluş aşamasındaki şirketlere yatırım yapan melek yatırımcılar ve girişim sermayesi ortaklıkları ile yatırım yapacakları şirketleri bir araya getirecek yeni bir pazarın borsa bünyesinde açılacağını söyledi.


Şirket haberlerine bakarsak, Koza Altın'ın Kaymaz işletmesine verilen durdurma işlemine, Mahkeme tarafından yürütmenin durdurulması kararı verildi.Bu karar çerçevesinde ise, işletmenin normal üretim faaliyetlerine devam edeceği yönünde bir açıklama yapıldı.Bunun yanısıra; bilgisayar, tablet ve son olarak cep telefonu üretimine geçen Casper, rotayı giyilebilir teknolojilere çevirdi. Yayınlanan bir habere göre Casper Genel Müdürü Yalçın Yıldırım, giyilebilir teknolojide de olacaklarını belirterek, “Akıllı gözlükten tutun akıllı bilekliklere kadar bu teknolojinin bulunduğu her alanda olmak için altyapı çalışması başlattık” dedi


Küresel piyasalara bakarsak;  S&P, aralarında National Bank of Greece'in de olduğu Yunanistan'ın 4 büyük bankasının kredi notlarını yükseltti. Ancak S&P, Yunan bankalarını yüksek sektör riskleri ile karşı karşıya kalmaya devam etmelerini beklediğini de vurguladı. Öte yandan, İngiltere'de işsizlik oranı birinci çeyrekte 5 yılın en düşüğüne gerileyerek, ülkenin merkez bankası Bank of England'ın faiz oranlarını artırmasına yönelik tartışmaları yoğunlaştırdı.

Hiç yorum yok: