15 Mayıs 2014 Perşembe

Piyasalara Bakış


Dün ABD hisse senetlerinin satış baskısı altında kaldığını, bir süredir 2.60-80 bandında hareket eden ABD 10 yıllıklarının ise 2.60’ın altına inerek son yedi ayın en düşük seviyesine ulaştığını gördük. S&P 500 endeksi %0.47 düşüşle 1888 seviyesine geri çekilirken bir süredir dikkat çektiğimiz risk algısı açısından da izlenen küçük ölçekli hisseler (Russell 2000 %1.6 düştü) ve teknoloji hisselerindeki (Nasdaq: %0.-72) satış baskısı ön plandaydı ki güvenli liman algılaması ile bonolardaki alımların da bu görüntü ile uyumlu olduğu söylenebilir. Bu doğrultuda bu iki sektördeki seyrin piyasa geneli için de belirleyici olabileceğini, ABD hisse senetlerinde tepe formasyonu oluşup oluşmadığını izlediğimizi belirtelim. 

Bu görüntüye paralel dün yen’deki değer artışı ile birlikte gelişmekte olan ülke döviz volatilitesindeki toparlanma da dikkat çekiciydi. Bir süredir ifade ettiğimiz gibi küresel piyasa ortamı gelişmekte olan ülkeler lehine olmaya devam ediyor . Hisse senedi piyasalarında MSCI GOP endeksinin ABD faizlerindeki geri çekilme ile nispeten daha olumlu performans göstermeye devam ettiğini görüyoruz. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke döviz volatilitelerinin düşük seyretmeye devam etmesi bu görünüme destek oluyor. Fakat küresel döviz volatilitesinin 2007 yazından beri en düşük seviyeye gerilemiş olması burda çok fazla marj kalmadığını ve potansiyel bir volatilite artışına karşı tedbirli olunması gerektirdiğini düşündürüyor. Böyle bir olası volatilite artışının diğer varlık sınıflarında da bir düzeltme hareketine sebep olabileceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda özellikle Yen’deki olası bir değer artışını tetikleyebileceğini düşünüyoruz
Bu sabaha baktığımızda ise Japonya borsası %1 civarı ekside, Çin %0.6 ekside. Bugün makro veri akışı yoğun. Draghi açıklamaları sonrasında Euro bölgesinde enflasyon rakamı ön planda olacakken, hatırlatmak gerekirse Draghi’nin gerekirse Haziran ayında adım atılabilir yönündeki ifadeleri ile birlkte Haziran ayında faiz indirimine yönelik beklentilerin güçlendiğini görmüştük ve euro değer kaybetmeye devam etmişti. Bu doğrultuda bu hafta Bundesbank’ın ECB’nin gerekirse ek önlem almasına karşı çıkmayacağına dair haberlerin de bu görüntüyü destekler nitelikteydi. . 
ABD’de ise TÜFE başta olmak üzere haftalık işsizlik maaşı başvuruları, Empire State İmalat Endeksi  sanayi üretimi ve Phily FED İmlata endeksini takip ediyoruz. Ayrıca  FED Başkanı Yellen bir konferansta konuşuyor.  Dün açıklanan ve yukarı yönde sürpriz yapan ABD ÜFE enflasyonu sonrasında bugün açıklanacak TÜFE rakamlarında da güçlü sinyaller görmemiz durumunda ABD faizlerinde yukarı yönlü baskı görebileceğimizi not edelim.  Nisan ayı tarım dışı istihdam rakamı gibi son açıklanan birçok makro verinin güçlü sinyaller içerse de enflasyon beklentilerini hareketlendirecek derecede güçlü olmaması ön planda olan en önemli konuydu ve bu doğrultuda da ABD faizlerinin geri çekildiğini görmüştük. Ancak daha önce de dikkat çektiğimiz gibi ABD’de enflasyonun önümüzdeki dönemde, en önemli gündem maddesi olmasa bile, yavaş yavaş daha fazla konuşulacağını düşünüyoruz. Bu doğrultuda beklentileri aşan Mart ayı enflasyon rakamı sonrasında bugün açıklanacak Nisan ayı enflasyon rakamından gelecek sinyaller piyasalar geneli için önemli olabilir.
Yurtiçinde ise TCMB Başkanı Başçı’nın önümüzdeki aylarda faiz indirimine sinyal veren, kısacası güvercince ifadeler içeren geçen haftaki açıklamaları en önemli gündem maddesi olmaya devam ederken, piyasa beklentilerinin üzerinde kalan Nisan ayı enflasyon rakamlarının soru işareti yarattığını gördük ki açıklanan rakamlar para politikasında gevşemeye yönelik ciddi sinyaller gelme ihtimalinini azaltabilecek yöndeydi. Baz etkisi nedeniyle önümüzdeki aylarda yıllık manşet TÜFE enflasyonunda çift haneli rakamlar görmemizin olası olduğunu düşünüyoruz.  Yine de TL’nin değer kazanması ile birlikte yüksek enflasyon verisine rağmen piyasada TCMB’den indirim beklentilerinin arttığını görüyoruz. Diğer 10 Haziran’da MSCI piyasa endeks revizyonlarını (Güney Kore, Tayvan) açıklayacağını not edelim .

Hiç yorum yok: