26 Eylül 2012 Çarşamba

Gündem

Dün akşam saatlerinde İspanya’da Madrid’de toplanan öfkeliler polisin plastik mermiler ile müdahale etmesi ülkede kazanın ciddi şekilde kaynadığını gösteriyor. Katalanların bağımsızlık talebi daha kuvvetli olarak dillendirilmiş durumda. ülkenin yardım talebi konusunda belirsizlik Rajoy’un ECB’den net bir plan beklemesi hem ekonomik hem de siyasal gerilimin tırmanmasına neden oluyor. 
 
Avrupa açısından Ekim ayında yapılacak toplantıda bir indirim olmayacağı belirten Ewald Nowotny’nin açıklaması Avrupa’da dalgalı seyirde etkili oldu. Gün sonuna doğru ECB Başkanı Drahghi’nin Merkel görüşmesi sonrasında açıklamasında Almanya’ya zeytin dalı uzatırken, ECB’nin  politikalarının hükümetlerce desteklenmesi gerektiğini belirtti.
 

Draghi ile görüşmeleri sonrasında, borcun merkezileştirilmesi sorunları çözemeyeceğini belirten Merkel EFSF ve ESM’in banka lisansı alamayacaklarını bir kez daha vurguladı. Almanya tarafında Maliye bakanı İspanya’nın bir yardıma ihtiyacı olmadığını belirtirken yine ülkede Bundesbank başkanı ECB’nin tahmin alım kararı ile endişelerinde yalnız olmadığını belirtti. Weidmann ABD içinde yeni QE3 ile ilgili olarak FED’in konfeti gibi para dağıttığını belirterek eleştirdi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, yatırımcıların Euro Bölgesi genel akışına güvendiklerini ve yeniden yatırım yapmaya hazır olduklarını belirterek, “Bugünkü ana mesajım Euro Bölgesi’nin ilerleme kaydettiğidir, yatırımlar bunu gösteriyor” dedi. Draghi, Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, ECB’nin Euro Bölgesi’ne ilişkin asılsız korkuları uzaklaştırdığını ve güveni artırdığını söyledi.

 
Atlantik’in diğer tarafından da Phili FED Başkanı Plosser’ın QE3’ün büyüme tarafında bir fayda sağlamayacağını, FED’in 2015’ten önce faiz indirimine gidebileceğini açıklaması sonrasında ABD endekslerinde iyi gelen konut fiyatları ve tüketici güveni datalarına rağmen satış yaşandı. S&P 500 İspanya’da yaşanan karmaşanın da etkisi ile son 3 ayın en sert satışı yaşandı. Makro ekonomik cepheden gelen olumlu verileri dikkate almayan piyasada,
 Caterpillar'ın 2015 için kar beklentilerini düşürmesi de düşüşe nedenler arasında gösterildi. S&P 500 Endeksi, 25 Haziran'dan bu yana görülen en büyük düşüşü yaşayarak günü yüzde 1.1 kayıpla 1441.59 puandan tamamladı. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0.75 kayıpla 13457.5 puandan ve Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 1.36 düşüşle 3117.73 puandan kapandı. ABD endekslerinde Apple hisselerinde yüzde 2.5 ve Facebook hisselerindeki yüzde 2.45´lik değer kaybı dikkat çekti.

New York Üniversitesi ekonomisti ve kriz kahini lakaplı Nouriel Roubini, küresel ekonominin, hâli hazırda durağan toparlanmaya sahip olan ekonomiyi 2013'te bozgunla karşı karşıya bırakabilecek ve kusursuz fırtınaya dönebilecek 4 ana cephede mücadele verdiğini söyledi.Temel sorunlardan ilkini Euro Bölgesi'ndeki krizin kötüleşerek, tren enkazına dönmesi, ikinci sorunu ABD'deki mali uçurumun daralmaya başlaması olarak gösteren Roubini, üçüncü zorluğu Çin ekonomisindeki  sert iniş ihtimali ve dördüncüyü de Ortadoğu'daki riskler şeklinde sıraladı.

İspanya'da Katalan göstericilerin Madrid'de başlattıkları gösteriler, şiddete dönüştü.
Kendilerine Öfkeliler adını veren ve "Meclisi İşgal" sloganıyla harekete geçen göstericiler, dün akşam saatlerinde Madrid'de meclis binasının çevresinde toplandı.Binlerce gösterici, Rajoy hükümeti, Almanya ve alınan önlemler karşısında sloganlar attı.

ABD Merkez Bankası'nın üçüncü tur tahvil alım programınını büyümeyi ve istihdamı desteklemeyeceğini iddia eden Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser, QE3'ün, bankanın kredibilitesini de riske atabileceğini savundu.

İtalya'nın Euro Bölgesi'nde borç krizi yeniden hararetlenme riskinin artık bulunmadığını savunan İtalyan Başbakan Mario Monti, Nisan'daki genel seçimlerde başbakanlık için yarışmayacağını söyledi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), maliyet ve talep yönlü baskıların hafiflemesiyle temel enflasyon göstergelerinin yıllık artış oranları aşağı yönlü eğilimini sürdürürken hizmet fiyatlarının ılımlı seyrini koruduğu belirtildi.Eylül ayı iç borçlanma programının son iki ihalesini dün gerçekleştiren Hazine bu ayı borçlanma hedeflerinin üzerinde tamamladı. Borçlanma maliyeti ise gerilemeye devam etti.


Eylülde 6.6 milyar TL’si piyasadan, 800 milyon TL’si kamudan olmak üzere 7.4 milyar TL borçlanma öngören Hazine, 6 milyar TL’si piyasadan, 1.9 milyar TL’si piyasadan olmak üzere 7.9 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi. Böylece eylüle ilişkin roll-over yüzde 100 olurken piyasa roll-over rasyosu yüzde 84.3’te kaldı. 

Hiç yorum yok: