24 Nisan 2014 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 24 Nisan 2014

BIST 100 endeksi resmi tatil öncesindeki işlem gününü %0.38 aşağıda 73,170 seviyesinden tamamladı. BIST30 endeksi ise %0.51 ekside 89,915 puandan günü sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %0.02 yükselirken, bankacılık endeksi (xbank) %0.51 düşüş gösterdi. Salı günü en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, KRDMB ve HALKB oldu.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın katıldığı bir ödül töreninde Türkiye ekonomisi hakkında önemli noktalara değindiği bir konuşma yaptığını görüyoruz. Babacan, iç tüketimle sürdürülebilir büyümenin zor olduğunu ancak üretim ve ihraçla güvenilir bir büyümenin sağlanabileceğini ifade etti. Babacan, Türkiye'nin ihracatının 152 milyar dolara ulaştığını fakat bu rakamın hala potansiyelin altında olduğunu ve ihracatçıların Çin pazarına ağırlık vermesi gerektiğini söyledi. Bankalararası Kart Merkezi’nin yayınladığı verilere göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun kredi kartına taksit sınırlaması uygulamasını başlatmasının ardından taksitli harcamalar, 2014 Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %17 geriledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, enerjide arz güvenliğini sağlamak ve yerli kaynak kullanımını artırmak amacıyla 2014’ün ilk 3 ayında 30 farklı ilde 650 megavat kurulu güce sahip 53 santral elektrik üretimine başladı. Bu santrallerle birlikte Türkiye'nin elektrik üretimindeki kurulu gücü 64 bin 612 megavata yükseldi. Bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun toplanacağını hatırlatalım.


Şirket haberlerine baktığımızda, günemin yine son derece sakin olduğunu görüyoruz. 5. kez düzenlenen Sabancı Altın Yaka Ödülleri’nde en büyük ödül olan Değer Yaratan kategorisinde Aksigorta’nın birincilik aldığını belirtelim. Bunun yanı sıra KAP’a yapılan açıklamaya göre BİM’in 2013 kârından hisse başına net 0.68 TL, brüt 0.8 TL nakit kâr dağıtımını genel kurulda kabul ettiğini de hatırlatalım. Son olarak Turkcell ve Erdemir'in bugün 2014 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıklayacağını ekleyelim.

Küresel piyasalara baktığımızda, ABD'de yeni konut satışları Mart ayında beklenmedik şekilde 8 ayın en düşük düzeyine indiğini görüyoruz. ABD’li Apple ve Facebook gibi şirketlerin beklentilerin üzerinde gelen kâr rakamlarının konut satışları verisinin gölgesinde kalmasıyla ABD borsaları geriledi. ABD borsalarındaki olumsuz havanın etkisinde Asya borsalarında da düşüşler gözlemlendiğini belirtelim. Güney Kore ekonomisi, ihracattaki artışın destek vermesiyle, 2014'ün ilk çeyreğinde %0.9 ile beklentilerden daha hızlı bir büyüme gösterdi. Avrupa'nın en büyük ekonomilerinden Almanya’nın verileri ekonomik büyümeye işaret ederken, Fransa'da imalat ve hizmet verileri soğumaya yönelik sinyal verdi. Son olarak Uluslararası Para Fonu’nun (IMF), Ukrayna hükümetine, borçlarını ödemesi için 17 milyar dolar verme yönünde karar aldığını ekleyelim.

Hiç yorum yok: