25 Nisan 2014 Cuma

Piyasalara Bakış


ABD’de açıklanan makro verilerin toparlanmanın hızı konusunda vereceği sinyalleri bu doğrultuda da ABD faizlerindeki seyri izlemeye devam ediyoruz. Dün ABD’de dayanıklı tüketim mal siparişleri ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verilerini takip ettik. Siparişlerde daha net gösterge olan savunma hariç rakamlar Bloomberg’e göre %1.5 artış beklentilerine karşı %2.2 artış ile belirgin yükselişe işaret etti ve yılın ikinci çeyreğine yönelik toparlanmada hızlanma sinyalleri verdi. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise 19 Nisan haftasında 24.000 kişi artışla 329.000’e yükselerek beklentilerin üzerinde gerçekleşti  (beklenti:315.000). Ancak hatırlanacak olursa önceki iki hafta açıklanan rakamlar Nisan ayına yönelik pozitif sinyaller üretiyordu. Bu haftaki rakamlarla birlikte dört haftalık ortalamanın sınırlı da olsa yükseldiğini gördük. Yüksek oynaklık gösterebilen bir veri olsa da haftalık başvurular tarım dışı istihdam için izlenen öncü verilerinden biri ve şu aşamada Nisan ayına yönelik güçlü negatif sinyaller üretmediğini düşünüyoruz.
  
Kısacası son açıklanan verilerin geneline baktığımızda beklentileri aşan Mart ayı enflasyon rakamı başta olmak üzere perakende satışlar, Philadelphia FED imalat endeksi ve dün açıklanan dayankılı tüketim mal siparişlerinde gördüğümüz güçlü sinyaller dikkat çekici. Nitekim veriler sonrasında ABD faizlerinde yükselişler görmüştük. Piyasalar açısından volatilitenin düşük, faizlerin belirli bant içinde bulunduğunu nispi olarak daha olumlu havanın devam açısından ABD enflasyonun düşük kalmaya devam etmesinin önemli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz.  Ancak geçtiğimiz hafta açıklanan veriler ile birlikte enflasyonun önümüzdeki dönemde, en önemli gündem maddesi olmasa bile, yavaş yavaş daha fazla konuşulacağını düşünüyoruz.
Piyasalara baktığımızda geçen hafta başlarından itibaren etkili olan tepki yükselişleri sonrasında yurtdışı piyasaların kar satışları altında kaldığını gördük. S&P 500 endeksi dün günü %0.17 artıda yatay seviyede tamamladı. 14 Nisan sonrasında 200 günlük ortalamasından  toparlayarak piyasa genelindeki stabilizasyona da destek olan Nasdaq endeksindeki seyrin piyasa geneli için belirleyici olabileceğini belirtmiştik. Nasdaq hala 50 günlük ortalamasının altında işlem görüyor ve endekste 4185 seviyesi önemli olabilir. Yeni haftaya Çin öncülüğünde yatay seviyede başlayan gelişmekte olan piyasalarının ise dün Rusya- Kırım haber akışının da etkisiyle satış baskısı altında kaldığını gördük. MSCI Türkiye dün günü %1.06 ekside tamamladı.
Yurtiçinde dün Merkez Bankasının PPK kararları odak noktasındaydı. TCMB beklentimize paralel yönde faizlerde değişilkiliğe gitmedi. Her ne kadar piyasa beklenti anketlerinde faiz indirimi beklentisi az idiyse de 2 yıllık benchmark bono dahil bazı piyasa fiyatlamaları piyasanın kısmen de olsa faiz indirimi beklentisi içine girdiğini düşündürüyordu. Diğer taraftan Merkez Bankasının dün geç likidite penceresi  borç verme faiz oranını %15’ten %13.5’e indirmiş olması ve  “son dönemde azalan belirsizlikler ve risk primi göstergelerindeki kısmi iyileşme, gerektiğinde likidite politikası yoluyla ilave bir sıkılaşmaya duyulabilecek ihtiyacı azaltmıştır. Bu nedenle Kurul, geç likidite penceresi borç verme faiz oranında teknik bir indirime gidilmesine karar vermiştir.” ifadesi ise bizce ilginç idi. Banka aynı zamanda enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir ifadesini devam ettirdi.
Bu sabah ise Japonya’da açıklanan TÜFE verisinde ise yukarı yönlü baskıların hafiflemeye devam ettiğine yönelik sinyaller ön planda. Manşet rakam %1.6 (beklenti:%1.6) çekirdek rakam ise %1.3 (beklenti:%1.4) artışa işaret etti. Nisan ayında devreye giren vergi artışının etkisi önemini korurken,  önümüzdeki hafta Çarşamba günü gerçekleşecek BOJ toplantısının öneminin arttığı söylenebilinir. Bu sabah Asya piyasalarında zayıf görünüm hakim. Gelişmekte olan piyasalarda Tayvan ve Güney Kore’deki satış baskısı ön planda. Bugün makro tarafta ABD Hizmet PMI’ı ve revize Michigan güven endeksini izliyoruz.

Hiç yorum yok: