25 Nisan 2014 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 25 Nisan 2014

Dün güne sakin başlayan BIST 100 endeksi ikinci seansta gelen satışlarla %1.06 gerileyerek 72,391 seviyesinden günü sonlandırdı. BIST30 endeksi ise %1.18 ekside 88,408 puandan günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.04 yükselirken, bankacılık endeksi (xbank) %2.01 düşüş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve VAKBN oldu.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısında faiz oranını değiştirmeyerek %10'da bıraktığını hatırlatalım. TCMB’nin açıkladığı verilerden reel kesim güven endeksi, Nisan ayında yaklaşık olarak son 2 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşirken imalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranını ise, Nisan’da bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi İhracatçı Eğilim Anketi 2014 yılı ilk çeyrek sonuçlarına göre, ihracatçıların yılın ikinci çeyreğinde ekonomi, talep ve üretim anlamında pozitif beklentisi aartarken sipariş alma oranları da son 4 yılın zirvesine çıktı. Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği verilerine göre, sektördeki ihracat 2014 yılı Ocak-Mart döneminde geçen yılın ilk çeyreğine göre %20.7 artış göstererek 692 milyon 624 bin dolara yükseldi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yaklaşık olarak son bir yıl içinde alınan makro ihtiyati önlemlerin de desteğiyle bankaların kredi artış oranlarının istenilen seviyelere gelmeye başladığını, taksitli kredi kartı bakiyelerinde son zamanlarda görülen 7-8 milyar TL’lik gerilemeyi de olumlu bulduklarını ifade etti.

Şirket haberlerine baktığımızda, dün 2014 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıklayan Turkcell’in gelirlerinin %6 artış gösterdiğini ve grup net kârının beklentilere paralel 360.6 milyon TL olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Dün akşam ilk çeyrek sonuçlarını açıklayan bir diğer şirket olan Erdemir’in  286 milyon TL civarında gelmesi beklenen kârının ise 432.4 milyon TL olarak gerçekleştiğini belirtelim. Son olarak Garanti’nin 840.300.000 Euro ve 361.400.000 ABD doları tutarında iki ayrı dilim 1 yıllık sendikasyon kredisi sağladığını ekleyelim.

Küresel piyasalara baktığımızda, Tokyo'da tüketici fiyatlarının, satış vergisindeki artış ve Japonya Merkez Bankası'nın beklenmedik parasal teşviğinin etkisiyle yıllık bazda %2.7 ile 1992'den bu yana en büyük artışını kaydettiğini görüyoruz. Bu veri, kurumsal kazançlar ve Ukrayna'da yeniden tırmanan tansiyonun etkisiyle Asya borsaları 2. gününde de aşağı yönlü hareket etti. Çin hükümetinin temerrütlerin negatif etkilerinin banka ve ekonomiye de yansımasının önüne geçmek için attığı adımlarla,  Çin'de kredi piyasası göstergeleri, risk iştahının yükseldiğine dair sinyal verdi. İnternetten alışveriş alanında dünyanın en büyük sitesi olan Amazon ilk çeyrekte 19.7 milyar dolarla beklentilerin üzerinde kâr açıkladı. Microsoft’un ilk çeyrek kârının %6.5’lik gerilemeye rağmen beklentileri aştığını belirtelim. Son olarak Avrupa hisselerinin, Alstom SA ve Telekom Austria AG gibi şirketlerin birleşme ve satın alma faaliyetleri üzerine yükselmesi ile bir önceki günkü kayıplarını geri aldığını belirtelim.

Hiç yorum yok: