24 Nisan 2014 Perşembe

Piyasalara Bakış


Dün yurtiçi piyasaların kapalı olduğu günde yurtdışı piyasaların geçen hafta başlarından itibaren etkili olan tepki yükselişleri sonrasında kar satışları altında kaldığını gördük. Stoxx 600 %0.6 ekside, S&P 500 endeksi ise %0.22 ekside dün günü tamamladı. 14 Nisan sonrasında 200 günlük ortalamasından  toparlayarak piyasa genelindeki stabilizasyona da destek olan Nasdaq endeksindeki seyrin piyasa geneli için belirleyici olabileceğini belirtmiştik. Nitekim dün satış baskısı altında kalan Nasdaq (%-0.83) endeksi ön plandaydı. Nasdaq hala 50 günlük ortalamasının altında işlem görüyor ve endekste 4185 seviyesi önemli olabilir.  Seans sonrasında açıklanan Apple (seans sonrası işlemlerde %8 yükseldi) ve Facebook birinci çeyrek finansallarının ise beklentilerin üzerinde kaldığını not edelim. Yeni haftaya Çin öncülüğünde yatay seviyede başlayan gelişmekte olan piyasalarda ise MSCI GOP endeksi dün günü %0.49 ekside tamamladı.

Makro tarafta ise dün Nisan ayı öncü PMI endeksleri açıklandı. Euro Bölgesinde açıklanan öncü PMI endeksleri beklentilerin üzerinde kalırken (bileşik PMI endeksi 0.9 puan yükselişle son üç yılın en yüksek seviyesine ulaştı) ABD PMI imalat endeksi 0.1 puan düşüşle beklentilerin altındaydı. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi ABD faizlerindeki seyir ve Çin ekonomisindeki gelişmeler ön planda yer alan ana makro konular olmaya devam ediyor. Bu doğrultuda geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan ve beklentileri aşan Mart ayı enflasyon rakamı başta olmak üzere perakende satışlar,Nisan ayına yönelik pozitif içerikte sinyaller vermeye devam eden haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Philadelphia FED imalat endeksinde gördüğümüz güçlü sinyaller dikkat çekiciydi. Nitekim veriler sonrasında ABD faizlerinde yükselişler görmüştük. Piyasalar açısından volatilitenin düşük, faizlerin belirli bant içinde bulunduğunu nispi olarak daha olumlu havanın devamı açısından ABD enflasyonun düşük kalmaya devam etmesinin önemli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz.  Ancak geçtiğimiz hafta açıklanan veriler ile birlikte enflasyonun önümüzdeki dönemde, en önemli gündem maddesi olmasa bile, yavaş yavaş daha fazla konuşulacağını düşünüyoruz.
Bu sabaha baktığımızda Asya piyasalarında da zayıf görünümün etkili olduğunu görüyoruz. Bugün yurtdışında ECB Başkanı Draghi’nin tsi ile 12:00’deki konuşması ön planda olabilir makro tarafta ise Almanya IFO endeksi, ABD haftalık işizlik maaşı başvuruları, dayanıklı tüketim mal siparişleri takip edilecek önemli makro veriler. Ayrıca bugün gerçekleşecek TCMB PPK toplantısında piyasa beklentileri faizlerde değişiklik yapılmayacağı şeklinde ki bizim tahminimiz de bu yönde.

Hiç yorum yok: