22 Nisan 2014 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 22 Nisan 2014

Dün sakin bir gün geçiren BIST 100 endeksi neredeyse bir önceki kapanışına paralel sadece %0.04 aşağıda 73,446 seviyesinden günü tamamladı. BIST30 endeksi de %0.15 ekside 89,915 puandan sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.53 yükselirken, bankacılık endeksi (xbank) %0.42 düşüş gösterdi. Haftanın ilk gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla KRDMD, GARAN veTHYAO olurken Borsa İstanbul’daki işlem hacmi 2 milyar 83 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bültenine göre bankacılık sektörünün toplam kredi hacminin, bir haftada %0.37 artarak 11 Nisan itibarıyla 1 trilyon 93 milyar 726 milyon TL’ye yükseldiğini görüyoruz. Hazine Müsteşarlığı’nın verilerine göre merkezi yönetim brüt borç stoku Mart sonu itibariyle 598.2 milyar TL olarak gerçekleşti. Yine Hazine Müsteşarlığının yayınladığı verilere göre hazine alacakları, Mart sonu itibarıyla 19.8 milyar TL olarak gerçekleşti. Ekonomi Bakanlığı’nın yayınladığı verilere göre Şubat’ta uluslararası net doğrudan yatırım girişi 1 milyar 166 milyon dolar olarak gerçekleşirken yılın ilk 2 ayındaki yatırım girişi ise 2 milyar 377 milyon dolar seviyesinde oldu. Borsa İstanbul ile Nasdaq OMX stratejik ortaklığı çerçevesinde dün New York Nasdaq MarketSite'de düzenlenen törende açılış gongunu Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan çaldı. Törenin ardından açıklama yapan BIST Başkanı İbrahim Turhan, Nasdaq ile 30 ayrı proje alanı belirlediklerini söyledi. Son olarak Dünya Borsalar Federasyonu (WFE) verilerinden yapılan derlemeye göre Borsa İstanbul’un, Mart’ta yatırımcısına %11.5 getiri sağlayarak, dünya genelinde en çok kazandıran borsa olduğunu ekleyelim.


Şirket haberlerine baktığımızda, gündemin son derece sakin olduğunu görüyoruz. Garanti Bankası’nın dün brüt %10.12 oranında, net %8.60 oranında temettü dağıttığını hatıralatalım. 2014 yılının CarrefourSA için bir sıçrama dönemi olacağını belirten Carrefoursa Genel Müdürü Mehmet Nane, 2014’te 110 milyon TL yatırımla 100 market açarak bin kişiye daha istihdam sağlayacaklarını duyurdu.


Küresel piyasalara baktığımızda, ABD’de dün açıklanan Chicago Fed Endeksi beklentileri karşılarken öncü göstergeler Mart’ta son dört ayın en büyük artışını kaydetti ve ABD ekonomisine dair iyimserlik sinyalleri verdi. Bunların yanı sıra güçlü gelen bazı şirket bilançolarının da desteklemesiyle ABD hisseleri yükselişini 5. güne de taşıyarak 2014’ün en uzun rallisini gerçekleştirmiş oldu. Bu olumlu havanın etkisinde dolar kazançlarını 7. gününe taşırken Asya para birimlerine karşı güçlendi. Yendeki değer kaybının Japon ihracatçıların görünümünü desteklemesiyle Asya borsaları da yönünü yukarı çevirdi. Brent petrol, Ukrayna’daki gerginliğin artması nedeniyle, yedi haftanın zirvesine yakın seviyelerden işlem görürken altın da ABD ekonomisindeki gelişim sinyallerinin etkisinde düşüşünü altıncı günde de sürdürdü. Son olarak Fransa’nın 50 milyar euroluk tasarruf paketini 29 Nisan'da mecliste oylanmaya hazırlandığını belirtelim.

Hiç yorum yok: