13 Mart 2013 Çarşamba

Gelişmekte olan ülkeler gayrimenkul sektör raporu

* Gayrimenkul sektöründe  2013 yılında yenilenen KDV sisteminin 2013 yılından önce ruhsatlanmış projelere tanıdığı muafiyet çerçevesinde belirgin bir büyüme yaşanacağını düşünüyoruz. Ancak 2014'ten itibaren de KDV oranlarına göre değişecek konut fiyatları ve özellikle üst seviye konut projelerinin yer aldığı şehir merkezi alanlarda %18'e kadar gözlemlenecek fiyat artışları sebebiyle belirsizliğin ön planda olacağı bir döneme geçiş yapılacağına inanıyoruz.
 
* Mortgage kredi oranlarının düşüş trendinin 2012 kadar yüksek bir hızda olmasa da  2013 yılında da süreceğini düşünüyoruz. Bu oranların desteklediği talep ve bankaların da mortgage kredisi vermek için sahip oldukları iştah neticesinde mortgage kredi hacminin 2013 yılında %22 seviyesinde büyümesini öngörüyoruz. Mortgage kredi büyümesinin önünde gördüğümüz riskler olarak ise, küresel likidite koşullarında meydana gelebilecek bir bozulma veya kredi hacminde yaşanacak hızlı bir büyüme sonucu düzenleyici kuruluşların (TCMB, BDDK) kredi hacmi büyümesini yavaşlatmaya yönelik alabilecekleri önlemler olduğunu düşünüyoruz.


* Takibimizdeki şirketler arasında en beğendiğimiz isimler Sinpaş GMYO ve Torunlar GMYO olarak öne çıkıyor. Emlak Konut GMYO'nun (EPG, hedef fiyat : 3.35 TL) almış olduğu ikincil halka arz kararının bu süreç gerçekleşene kadar hisse üzerinde baskı kurmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Her ne kadar şirketin yeni kaynak girişinden olumlu etkileneceğini düşünsek de, elde edilecek yeni kaynaklarla alınacak yeni arsaların konumları ve geliştirme süreçleri belirlenene kadar da kısa vadede belirsizliğin korunacağını düşünüyoruz.  Sinpaş GMYO'nun (EÜG, hedef fiyat : 2.0 TL) 2013 yılında satışa başlamayı hedeflediği beş yeni proje ve yine bu yıl yapacağı yüksek kar marjlı proje teslimatları (iTower ve İstanbul Sarayları) sayesinde hem satış hem de finansal karlılık açısından güçlü bir yıl geçireceğini düşünüyoruz. İş GMYO'nun (EPG, hedef fiyat : 1.75 TL) İstanbul Finans Merkezi'nde beklenen gecikme sebebiyle orta vade nakit akımlarının zayıflayacağını düşünmekle birlikte satışa çıkardığı otel portföyüne iyi bir fiyat teklifi alması durumunda da değerleme olarak olumlu etkilenebileceğini düşünüyoruz. Torunlar GMYO'nun (EÜG, hedef fiyat : 4.35 TL) bu yıl devreye alacağı Mall of Istanbul projesi ve 2014 içinde devreye alacağı Torun Tower projelerinin kira gelirleri ve karlılık rakamlarına olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Şirketin ayrıca kısa vadede devreye almayı planladığı Ali Sami Yen karma ve Paşabahçe otel projesinin büyüme hızını destekleyecek unsurlar olduğuna inanıyoruz.
 
* Değerlemelerimiz için temel aşağı yönlü risk, piyasa koşullarında görülecek bir bozulma ile mortgage oranlarında yaşanabilecek bir yükseliş ya da hacimlerin sınırlı kalması sonucu sektör büyüme tahminlerimizin yakalanamaması olarak öne çıkıyor. Her ne kadar GMYO'lara yönelik vergi muafiyetinin kaldırılmasını düşük bir ihtimal olarak değerlendirsek de bu yönde atılacak bir adım, aşağı yönde diğer bir risk. Türkiye için yapılacak ek bir kredi notu artırımı, artan likidite ve büyüme görünümü açısından sektör hisseleri için değerlemeleri yukarı çekebilecek bir faktör olarak öne çıkıyor. Yabancıların konut alım talebini artırabilecek ikamet yasası düzenlemesi de değerlemeleri yukarı yönlü destekleyebilecek bir diğer potansiyel unsur olarak öne çıkıyor.

Hiç yorum yok: