14 Mart 2014 Cuma

Piyasalara Bakış


Çin ve Rusya konuları ön planda yer almaya devam ederken dün riskli varlık sıfındaki hisse senetlerinde satış baskısı güvenli liman bonolarda ise alım etkili oldu. ABD ve AB’nin Rusya’ya yaptırım uygulayabileceklerine yönelik haberler küresel risk iştahında gerilemeye sebep oldu. Küresel risk barometresi olarak izlenen ve geçtiğimiz hafta yeni zirve seviyelerini gören S&P 500 endeksi dün %1.17 düştü ve haftalık kaybını %1.7’ye yükseltti. VIX %12 yükseldi. Bono tarafında ise ABD 10 yıllıkları %2.75’den %2.64’lere geriledi. (2 yıllıklar %0.39’dan %0.34’e geriledi) Riskli varlık sınıfındaki gelişmekte olan piyasalar tarafında ise güne yatay seviyede başlayan MSCI GOP endeksinin Latin Amerika satışları ile birlikte günü %0.15 ekside tamamladığını gördük. (haftalık kayıp %2.4).
 
Gelişmekte olan ülke CDS’lerindeki ve döviz volatilitesindeki artış devam ediyor.  Japon Yeni’ndeki değerlenme de not edilmesi gereken konu.  Mako tarafta ise dün de ifade ettiğimzi gibi her ne kadar mevsimselliğin etkili olduğuna yönelik yorumlar ön planda olsa da zayıf Çin verilerini ve ayrıca dün ABD’de açıklanan ve beklenenin üzerinde gerçekleşen perakende satışların önceki aya yönelik aşağı revizyonlarla birlikte karışık sinyaller verdiğini belirtelim. 
 
Bu sabah Asya piyasaları genelinde de sert satış baskısının etkili olduğunu görüyoruz. Japon Yeni ve gelişmekte olan ülke döviz kurları ön planda. Japonya Borsası %3.3 ekside. Gelişmekte olan Asya piyasaları %1 civarı ekside. Bugün Rusya Merkez Bankası toplantısı, TCMB beklenti anketi, ABD’de ÜFE ve tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.
 
MSCI GOP, EM Döviz Volatililte, EM CDS
 
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi piyasalar açısından önümüzdeki dönemde dört konunun önemli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz:
 
1)         ABD verilerinin ne kadar hava durumundan etkilendiği ve bundan sonraki seyri ve bunun ABD’de faiz arttırımı tartışmalarını başlatıp başlatmayacağı
2)         Çin’de alınan tedbirlerin, kredi büyüme hızını da yavaşlatma dahil, devamı ve ekonomisi üzerine etkisi
3)         Japon Merkez Bankası ve Japon Yeni
4)         Gelişmekte olan ülke para birimleri
 
Bunlar arasında daha kısa vadede, özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarının ve ABD verilerinin ne kadar hava durumundan etkilendiği ve bundan sonraki seyri ve bunun ABD’de faiz arttırımı tartışmalarını başlatıp başlatmayacağı önemli olacak. ABD ekonomik süprizler endeksine (CESIUSD) baktığımızda 2013 yaz seviyelerine yakın yerlere kadar gerilediğini görüyoruz. Buna rağmen ABD faizlerinin son zamanlarda yatay band içinde kalmış olması dikkat çekici. Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinde olduğu gibi ekonomik süprizlerin daha olumluya dönmesi durumunda ABD faizlerindeki yükselişin devam edebileceğini düşünüyoruz. ABD ücretlerindeki seyre baktığımızda ise bizim yılbaşında bahsettiğimiz gibi, ama piyasada büyük oranda göz ardı edilen, ABD enflasyonuna yönelik  soru işaretlerini piyasa gündemine daha fazla taşıyabilir.
 
08:30    Hindistan -Toptan Fiyatlar (gerçekleşen: %4.68 beklenti:%4.9 önceki:%5.05)
11:30    Rusya Merkez Bankası toplantısı (beklenti:%7.00 önceki:%7.00)
-           Moody's Euro Bölgesi Rating
14:30    TCMB Beklenti Anketi
14:30    ABD - ÜFE   (beklenti: %0.2 önceki: %0.2)
15:55    ABD - Michigan Tüketici Güven Endeksi  (beklenti: 82.0 önceki: 81.6)

Hiç yorum yok: