13 Temmuz 2012 Cuma

Çin GDP

Piyasa için 8% resmi olarak ise min 7.5% gelmesi gereken GDP 7.6% (bak şu işe) olarak açıklandı önceki 8.1% beklenti 7.7% idi.Faiz indirimi sonrası sürpriz bir gelişme değil.Bizim de devamlı uyarısını yaptığımız bir gerileme. Primary Ind. olarak geçen Tarım,Ormancılık, Balıkcılık vs’yi temsil eden kalem 4.3% büyürken Madencilik-Imalat-İnşaat vs gibi kalemlerden oluşan Secondary Ind. 8.3% artmış, önceki çeyreklerde sırası ie 9.1%-10.6%- 10.8% seviyelerindeyidi. Yani net bir gerileme göz çarpıyor. Hizmetleri kapsayan Tertiary Ind. İse 7.7% büyümüş, önceki çeyrekte 7.5% olmasına rağmen dipte dolaşmaya devam ediyor.

Haziran ayı end. üretim beklentilere YoY 9.8%lik beklentinin altında 9.5% olarak açıklandı, önceki ay 9.6% olmuştu. Perakende satışlarda da 13.8%den 13.7%ye gerileme olsa da 13.4%lik beklentinin üzerinde. Sabit yatırımlar Mayısa göre daha hızlı bir tempoda artarken (negatif, özellikle elektrik üretimi vs gibi göstergeler gerilerken) Real Estate daha yavaş bir büyüme göstermiş.

Çin konusunu biraz detaylandıralım. GS’nin gazı ile Çin’in ayrışacağı görüşlerini geride bırakalı çok oldu. Artık asıl tartışılması gereken 2030-2050 siz seçin, Çin’in gerçekten dünyanın 1 numaralı ekonomisi olup olamayacağı .

Aşağıda verdiğim grafikte 2 önemli veri var. Kamunun ve emlak yatırımlarının GDP’deki ağırlığının devamlı arttığını ancak tüketimin azaldığını gösteriyor. Bu sene alınan kararla bu görüntünün değiştirilmesi hedefleniyor (du).

Hiç yorum yok: