14 Mart 2014 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 14 Mart 2014

BIST100 endeksi dün ilk seansta alıcılı seyrettikten sonra öğleden sonra kazançlarının bir kısmını geri verdi ve günü %0.14 artıda 63,345 puandan tamamladı. BIST30 endeksi ise %0.14 yukarıda 76,810 puandan kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.17, bankacılık endeksi (xbank) %0.23 yükseldi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve VAKBN oldu.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, TCMB’nin haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre yurtdışında yerleşik kişilerin 3 - 7 Mart haftasında net 415.1 milyon dolarlık hisse senedi alırken, 957 milyon dolarlık DİBS satışı gerçekleştirdiğini görüyoruz. Merkez Bankası dahil olmak üzere bankacılık sektörü kredi hacmi aynı haftada 2 milyar 306 milyon 115 bin TL düşüşle 1 trilyon 46 milyar 422 milyon 607 bin TL olarak gerçekleşti. Bankacılık sektöründeki toplam mevduat ise bir haftalık süreçte %0.21 azalarak 963 milyar 990 milyon TL’ye geriledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun kredi kartındaki taksitleri sınırlamasının ardından taksitli harcamalardaki gerileme geçtiğimiz hafta içinde de devam etti. Böylece 5 haftada taksitli kredi kartı harcama tutarı 5 milyar 433 milyon TL azalmış oldu. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin yapımını gerçekleştirecek Rosatom'un Genel Müdürü Kirienko, proje kapsamında 8 milyar dolar civarında yatırımın yerli firmalar tarafından yapılabileceğini ifade etti.


Şirket haberlerine baktığımızda, Koza Altın İşletmelerinin KAP’a yaptığı açıklamaya göre şirektin Eskişehir’de bulunan bir ocağında, bulunduğu bölgenin mera alanı olduğu gerekçesiyle Sivrihisar Kaymakamlığı tarafından durdurulduğunu görüyoruz. Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Dinçer, Sabancı Kliksa ile online alışveriş sektöründe satın alma fırsatlarının değerlendirileceğini ifade etti. Son olarak Dodge & Cox International Stock Fund’ın Yapı Kredi Bankası'ndaki payını %5'in üzerine çıkardığını ekleyelim.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, ABD’de dün açıklanan haftalık işsizlik başvurularının beklenmedik şekilde gerilemiş olduğunu ve bütçe açığının da Şubat ayında daraldığını hatırlatalım. Bu verilere rağmen Çin'de beklentinin altında kalan veriler ve Ukrayna geriliminin ağır basmasıyla S&P 500 Endeksi 2014'teki kazançlarını silmiş oldu. Fed başkan yardımcılığına aday gösterilen Fischer, Fed'in tahvil alımlarını azaltma politikasını belirlerken piyasadan gelen tepkileri dikkate alması gerektiğini belirtti. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, sözlü yönlendirmeyle euroyu zayıflatıp, reel faizleri düşürerek, enflasyonun hedef düzeye yakın gerçekleşme olasılığının artırılabileceğini ifade etti. Ukrayna'ya destek mesajı veren IMF, Kiev'deki heyetin 21 Mart'ta çalışmalarını tamamlayacağını açıkladı.

Hiç yorum yok: