2 Ekim 2013 Çarşamba

Vakko Şirket Raporu ve Teknik Analizi

Tekstil sektöründe yüksek rekabet son dönemde şirketin karlılığını olumsuz etkilemiş. Şirket satışlarını artırmak için daha fazla pazarlama harcaması yapmış ve fiyatlarda daha fazla indirime gitmiş. Şirketin borçluluğu mevcut durumunda çok riskli değil, ancak döviz cinsi borçları nedeniyle döviz riski var. Ayrıca faliyet karlılığı düşerken faiz giderleri ve kur farkı zararları nedeniyle zarar yazmakta. Mevcut finansallarına göre şirket 26 FD/FAVÖK çarpanıyla pahalı işlem görmekte.
 

-          Hisselerin %84.7’si Vakko Holding’e ait. Vakko Holding en son 6 Eylül’de 0.90 TL fiyattan 120.5 bin hisse aldığını açıklamıştı.
 
-          Vakko tekstil sektöründe faaliyet gösteriyor ve İstanbul Esenyurt’ta bulunan tesislerinde hazır giyim ürünleri üretiyor. Şirket, satışlarının büyük bir kısmını perakende kanallarla gerçekleştiriyor, yaklaşık 76 mağazası bulunuyor. Cironun sadece %2’si yurtdışı satışlarından geliyor.
 
-          Yılın ilk altı ayı genelde sektörde uzun süren indirimlerin olduğu dönemdir. Şirket 2012 ilk yarısında %5.6 olan satış indirim oranını 2013 ilk yarısında %7.8’e artırmış, yani satışlarını artırmak için daha fazla indirim yapmış. Şirket bu sene ilk yarısında aynı zamanda satışlarını artırmak için pazarlama ve dağıtıma da ağırlık vermiş. 2013 ilk yarısında geçen seneye göre ciro %5 artmasına rağmen artan pazarlama ve dağıtım giderleri nedeniyle karlılık çok düşmüş; FAVÖK marjı %1.7.

 
-          Şirketin Haziran sonu itibariyle 35 mln TL net borcu var, borçluluğun çok riskli boyutlarda olmadığını söyleyebiliriz. Ancak  şirket döviz cinsi borçları nedeniyle 2013 ilk yarısında hem kur farkı gideri hem de faiz gideri yazmış. Dolayısıyla net zararı 5.3 mln TL’ye ulaşmış. Şirketin haziran sonu itibariyle 22 mln TL tutarında net döviz yükümlülüğü var.
 
Teknik yorum: Hissede önemli destek olarak 1.0 seviyesi takip edilebilir. Son bir haftada artan satış baskısı var. Bu satışlar 1.0 civarında durulabilir. 200 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 1.18 seviyelerine doğru yeni yukarı yönlü ataklar olabilir. Acak orta vadeli göstergelerin olumsuz sinyalleri devam ediyor. Bu da yükselişlerin sınırlı kalmaya devam edeceğinin önemli bir göstergesi. Geri çekilmelerde 1.0 seviyesi stop loss. 1.18 kırılırsa bir üst hedef 1.25 takip edilebilir.

Hiç yorum yok: