3 Ekim 2013 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 03 Ekim 2013

Dün satıcılı bir gün geçiren BİST 100 endeksi özellikle kapanışa doğru artan sert satışlarla günü %1.71 ekside 75.162 puandan sonlandırdı. BİST 30 endeksi ise %1.88 düşerek 92.248 seviyesine geriledi. Sanayi endeksi (xusin) %0.96 düşerken bankacılık endeksi (xbank) ise %2.78 düşüş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve BJKAS oldu.

Yurtiçi piyasalarına baktığımızda, gündemin nispeten sakin olduğunu görüyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yeni istihdam paketinde sona yaklaşıldığını ve bayramdan sonra yeni paket için işçi ve işveren kesimi temsilcileri ile bir araya geleceklerini söylediğini görüyoruz. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), “Tarımsal Politikalar: İzleme ve Değerlendirme 2013'' raporunda, Türk tarımının dünyanın 7. büyük tarım ekonomisi olduğunu bir kez daha vurguladı. Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, küresel piyasalardaki dalgalanmalara paralel olarak 2014 senesinde bankaların yurtdışından kaynak temin etmelerinin eskisi kadar rahat olamayacağını bunun da krediler üzerinde baskı yaratabileceğini ifade etti. Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın ise bankalara yönelik olarak uygulanması beklenen regülasyonlar nedeniyle oluşabilecek olumsuz etkilerin hacim büyümesi ile telafi edilebileceğini belirtti.


Şirket haberlerine baktığımızda, Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olan İş Bankası’nın, tarihi bir rekora olan 20 milyar lira tutarında tahvil ihracı için Genel Müdür Adnan Bali’ye yetki verdiğini görüyoruz. Akbank, KAP'a yapılan açıklamayla Ak-Öz İnşaat ve Turizm A.Ş.'ye ait olan Antalya'daki otelin 2 Ekim 2013 tarihinde yapılan icra satışında 140 milyon TL bedel ile alınmış olduğunu, bunun ilgili şirketin bankaya olan kredi borcuyla alakalı olduğunu ve bu kredi için özel karşılığın zaten ayrılmış olduğunu bildirdi.


Uluslararası piyasalara baktığımızda, ABD hükümetinin kapanmasının 2. gününde piyasalarda endişelerin nispeten yükselmesiyle New York borsası dün satıcılı seyretti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’e göre ABD'de hükümetinin kapanması turizmi de kötü etkileyecek ve ekonomiye yaklaşık 55 milyar dolarlık bir yük getirecek. Moody’s’in bunun yanı sıra, bozulan borç ve yatırım oranlarını gerekçe göstererek Brezilya'nın kredi notu görünümünün 'pozitif'ten 'durağan'a çevirdiğini de hatırlatalım. Çin'de resmi hizmet PMI verisinin 6 ayın zirvesine tırmandığını ve dünyanın en büyük 2. ekonomisinin toparlanmayı sürdürebileceğine dair sinyal verdiğini belirtelim. Uluslararası Para Fonu (IMF) yayınladığı küresel finansal istikrar raporunda kriz döneminden bu yana bankaların fonlama konusunda artık daha güvenli hâle geldiği belirtti.

Hiç yorum yok: