2 Ekim 2013 Çarşamba

Altın Yorum

ABD gündemini bir süredir meşgul eden sağlık reformu ve hükümetin finansmanının sağlanması konularında hala uzlaşma sağlanmış değil. ABD'de yeni mali yılın sona erdiği 30 Eylül tarihinde de bir çözüm bulunamaması nedeniyle hükümetin faaliyetleri durduruldu. Ancak bu durumun piyasa oyuncularını hazırlıksız yakaladığını söylemek zor. Piyasa, bir süredir hükümetin kapanacağı beklentisi ile fiyatlama yapıyordu. Bu nedende ne hisse senedi piyasalarında ne de emtialarda dramatik değişimler yaşandı.
Normal şartlar altında piyasalara belirsizliğin hakim olduğu dönemlerde yatırımcıların güvenli limanlara akın etmeleri nedeniyle altın ve dolar fiyatları tırmanışa geçer. Ancak bu defa altın önce ılımlı şekilde yükselirken ABD piyasalarının açılması ile sert şekilde değer kaybetti. Psikolojik açıdan önemli olan 1300 dolar seviyesinin altına gerileyen altın şu sıralar 1295.70 dolardan işlem görüyor.
Öte yandan Asya piyasaları ABD hükümetinin kapanmasını oldukça sakin karşılamıştı. Ancak Avrupa piyasalarında işlemlerin başlaması ile işlem hacmi arttı ve dolar da darbe aldı. ABD hükümetinin kapanması, ABD ekonomisinin büyümesini tehdit eden bir gelişme olarak algılandığından yatırımcıların 'güvenli liman' olarak gördükleri doların cazibesi azalmaya başladı.
Euro, dolar karşısında 1.3587'ye kadar yükselerek Şubat ayından bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye tırmandı.

Euro Bölgesi'nde imalat verisinin olumlu bir tablo çizmesi de yatırımcıların dolardan çıkmayı tercih etmelerinde etkili oldu. Societe Generale stratejistlerinden Kit Juckes konu hakkında, "Avrupa'da satın alma yöneticileri endeksi bu kadar güçlü gelirken insanlar ellerinde neden dolar tutsun?" diye konuştu.
ABD hükümetinin faaliyetlerinin durması petrol fiyatlarını da olumsuz etkiliyor. Federal hükümet çalışanlarının en az 825 bininin ücretsiz izne ayrılması nedeniyle ABD'de ekonomik raporların açıklanmasında da sorun yaşanması bekleniyor. Bu beklentinin gerçekleşmesi durumunda piyasalara belirsizlik hakim olacak demektir. Gün içinde yüzde 0,7 değer kaybeden petrol fiyatı şu sıralar 101.62 dolar seviyesinde bulunuyor.

Hiç yorum yok: