3 Eylül 2013 Salı

Ereğli Demir Çelik Şirket Analizi

EREGL hisse için 12 aylık hedef fiyat 2.53 TL. Şirketin 2013 ilk altı ayında hem satışlar hem de karlılık beklentilerin üzerinde geldi. Eğer dolar TL karşısında yüksek kalmaya devam ederse 3Ç13’te de karlılık iyi gelebilir. Ancak en son işçi ücretlerinde yapılan artış ve demir-çelik fiyatlarının düşük kalması önümüzdeki dönemde karlılığı olumsuz etkileyebilir. ArcellorMittal’in sahip olduğu %18.75 hisseyi satabilir durumda olması da hisse fiyatına baskı oluşturabilir.
 
Teknik olarak ise aşırı alımda olan hissede yeni alım için 2.10’lara sarkmalar izlenebilir, 2.32 ilk direnç ve 2.10 stop loss seviyeleri olarak takip edilebilir.
 
-          Erdemir’in 2Ç13 sonuçları beklentilerden daha iyi geldi. İlk çeyrekte güçlü olan satışlar ikinci çeyrekte de güçlüydü. Cironun yüksek gelmesi hem satışların hem de beklentilerin aksine ürün fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. Aynı zamanda faaliyet karlılığının da artmış olması ve şirketin kur farkı karı yazması net karın beklentilerin üzerinde gelmesine neden oldu. Karlılık artışının en önemli nedeni satışların artmasının yanısıra hammadde maliyetlerinin gerilemesi ve TL’nin dolar karşısında değer yitirmesi olarak söylenebilir.

 
-          Erdemir, TL’nin değer kaybından operasyonel olarak olumlu etkileniyor. Dolar TL’ye karşı bu yüksek seviyesinde kalırsa düşük dolar kuru ile alınan stoklar nedeniyle 3. çeyrekte de şirketin marjlarının olumlu etkilenmesi beklenebilir.
 
-          Temmuz ayında İskenderun ve Ereğli’deki fabrikalardaki grevler hisse fiyatı üzerinde baskı yapmıştı. İşçilere 2013 için %11 zam konusunda sendika ile anlaşma sağlandı. Bundan sonra da hisse fiyatında hızlı toparlanma görmüştük. Her ne kadar bu konuda belirsizliğin ortadan kalkması olumlu olsa da işçi maaşlarındaki artış marjları olumsuz etkileyebilir, çünkü şirketin nakit maliyetlerinin %16’sı işçilik maliyetlerinden oluşuyor.
 
-          Özellikle Çin’in büyüme rakamları hem maliyetler hem de demir-çelik fiyatları tarafında global olarak sektörü etkiliyor. Demir-çelik fiyatlarının düşük kalması şirketi olumsuz etkiler.
 
-          800 mln USD demir cevheri yatırımı var, teşvik belgesi aldı. Bu yatırım orta-uzun vadede maliyet avantajı sağlayabilir.
 
-          ArcellorMittal’in sahip olduğu %18.75 hisseyi satma ihtimali de hisse fiyatına baskı oluşturabilir. ArcellorMittal elindeki hisseleri Mart sonundan itibaren satabilir durumda. Biz bu hisse satışı ihtimali nedeniyle EREGL değerlememizde %10 iskonto uyguluyoruz.
 
Teknik yorum: Hissede kısa vadeli yükseliş hareketi görülüyor. Önemli dirençler olarak 2.32 ve 2.43 seviyeleri takip edilebilir. Teknik göstergeler aşırı alıma gelmiş durumda. 2.32’nin ilk etapta aşılması güç olabilir ve düzeltme hareketleri yaşanabilir. Bu durumda 2.10’lar ana destek olarak takip edilebilir. Bu seviyedeki desteğin bozulması kısa vadeli yükselme hareketinin de bozulmasına neden olacağı için 2.10 seviyesinin stop loss olarak da kullanılmasını önerilir. Mevcut seviyeler kısa vade için primli gözüktüğü için alış tavsiyesi verilmeyebilir, 2.10 seviyesine doğru sarkmalar gözlenebilir. Ancak 2.10’daki desteğin bozulması durumunda satış baskısının artacağını düşündüğümüzden alınan pozisyonların bu durumda kapatılması doğru olacaktır. Mevcut pozisyonlarda satıp almak için 2.32 ve üzerine ataklara bakılabilir.

Hiç yorum yok: