3 Eylül 2013 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 03 Eylül 2013

Dün küresel piyasalarda Suriye’ye acil müdahele endişelerinin azalmasından olmulu etkilenen BİST 100 Endeksi alıcı bir günün ardından %3.24 yukarıda 68,545 puandan sonlandı. BİST 30 Endeksi ise %3.26 artıda 83,762 seviyesinden günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %3.00, bankacılık endeksi (xbank) %2.97 yükseldi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve ISCTR oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda dün gündemin nispeten sakin olduğunu görüyoruz. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın geçtiğimiz hafta açıkladığı gibi dün Merkez Bankası tarafından istisnai gün olarak ilan edildi. Merkez Bankası miktar yöntemiyle 1 hafta vadeli repo ihalesi açmayarak 1 günlük ek parasal sıkılaştırmaya giderken döviz satım ihalesinin tutarını da 100 milyon dolar olarak belirledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız’ın dün yaptığı açıklamaya göre 29 Ağustos elektrik tüketimi bu yıl elektrik tüketim rekorunu kırdı. Socar Türkiye Başkanı Yavuz, Tl’de yaşanan değer kayıplarının enerji maaliyetlerine yansıması doğal olarak da ilerleyen dönemlerde enerji fiyatlarına zamn gelebileceğini ifade etti.

Şirket haberlerine baktığımızda Doğan TV Holding’in Digitürk’ün %53’ü için 742 milyon dolar bağlayıcı olmayan teklif verdiğini görüyoruz. Bu haberin duyulmasının ardından Doğan Holding hisseleri %3’ün üzerinde prim yaptı. Zorlu Enerji, jeotermal santralinde yaptığı testlerin ardından elektrik satışına başladığını açıkladı. Petrol Doğal Enerji, Batman ili içersinde yaptığı arama çalışmaları sonucu petrol bulduğunu açıkladı. Tofaş CEO’su Başaran, 2013 yılında ihracatlarının %7.6 arttığını ve kurdaki artıştan dolayı sektörde negatif etki beklediklerini belirtti.

Yurtdışı piyasalarına baktığımızda imalatta küresel toparlanmanın ardından Asya borsalarının, Japonya’nın öncülüğünde 1 ayın en büyük artışını gerçekleştirdiğini görüyoruz. Japonya’da Topix Endeksi %2.7 yükseliş kaydetti ve yen, dolar karşısında 1 ayın en düşüğüne geriledi. ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi 4 baz puan artarak %2.82’ye çıktı. ABD Başkanı Obama’nın Kongre’yi Suriye rejimine karşı askeri güç kullanmaya ikna etme sürecinin ve senatörlerle görüşmelerin devam ettiğini hatırlatalım. Avustralya Merkez Bankası konuttaki toparlanma sinyalleri ve para birimindeki düşüşün ardından politika faizini %2.5’te bıraktığını görüyoruz. Avustralya’da tüketicilerin mağaza harcamalarını azaltmasının etkisiyle Avustralya’da perakende satışları Temmuz ayında beklentinin altında gerçekleşti. İsviçre Merkez Bankası piyasa şartları elverdiği sürece franktaki tavan uygulamasına devam edeceğini açıkladı. Çin Başbakanı Li, Çin’in bu yılki büyüme hedeflerini tutturacağını savundu.

Hiç yorum yok: