13 Mayıs 2014 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 13 Mayıs 2014

Düne artıda başlayan BIST100 endeksi gün içinde genel olarak alıcılı seyretti ve günü %0.44 yukarda tamamladı. BIST30 endeksi de %0.46 yükselerek 93,132 seviyesinen kapattı . Sanayi endeksi (xusin) %0.16 gerilerken, bankacılık endeksi (xbank) %0.84 yükseliş gösterdi.  Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, THYAO ve HALKB olurken Borsa İstanbul’da işlem hacmi 3 milyar 88 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda,Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında yönetmelikte değişiklik yapıldı.Bu değişikliğe göre, kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalarda ve yemek, gıda, akaryakıt ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamayacak.Öte yandan, Türkiye İhracatçılar Meclisi TİM'in, kuruluşunun 20. yıldönümü nedeniyle bu yıl ilk kez hazırladığı "Ekonomi ve Dış Ticaret Raporu 2014" açıklandı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi dış ticarette bir fırsat yılı olmasını bekledikleri 2014'te, Orta Vadeli Program (OVP) hedefi olan 166,5 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştireceklerini belirtti.

Şirket haberlerine baktığımızda, öncelikle Ziraat Bankası’nın ilk çeyrekte net kârını açıkladığını görüyoruz. Ziraat Bankası'nın birinci çeyrekte net kârı,  geçen yıl aynı döneme göre %3 artışla 930.1 milyon lira oldu. Ziraat Bankası genel müdürü Hüseyin Aydın, 1. çeyrekte kredilerde yaklaşık %7 artış sağladıklarını belirterek, bireysel kredilerde %2, kurumsal kredilerde  %10 artış sağladıklarını söyledi. Koç Holding’in ilk çeyrek net kârına baktığımızda ise, bu yılın ilk çeyreğinde konsolide bazda toplam 15,7 milyar lira gelir, 562 milyon lira ana ortaklık payları net dönem karı elde ettiğini görüyoruz.


Küresel haberlere bakarsak, Amerikan Hazine Bakanlığı verilrine göre Nisan ayında gelirler 414 milyar dolar giderler ise 307 milyar dolar oldu. ABD'de mali yılbaşından bu yana bütçe açığı 306 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bunun 2013 yılı aynı dönemine göre %37 daha düşük bir bütçe açığı anlamına geldiğini ise belirtelim. Bunun yanısıra, IMF Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankası'nı Euro Bölgesi'nin kalıcı düşük enflasyon riskinden uzak tutulması için ekonomiye daha fazla teşvik sağlamaya çağırdı.

Hiç yorum yok: