12 Mayıs 2014 Pazartesi

Piyasalara Bakış


Bir ayı aşkın bir süredir ifade ettiğimiz gibi küresel piyasa ortamı gelişmekte olan ülkeler lehine olmaya devam ediyor diye düşünüyoruz. Hissse senedi piyasalarına baktığımızda ise MSCI GOP endeksinin ABD faizlerindeki geri çekilme ile nispeten daha olumlu performans göstermeye devam ettiğini  görüyoruz. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke döviz volatilitelerinin düşük seyretmeye devam etmesi bu görünüme destek oluyor. Fakat küresel döviz volatilitesinin 2007 yazından beri en düşük seviyeye gerilemiş olması burda çok fazla marj kalmadığını ve potansiyel bir volatilite artışına karşı tedbirli olunması gerektirdiğini düşündürüyor. Böyle bir olası volatilite artışının diğer varlık sınıflarında da bir düzeltme hareketine sebep olabileceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda özellikle Yen’deki olası bir değer artışının tetikleyebileceğini düşünüyoruz.

Geçen hafta ECB Başkanı Drgahi’nin açıklamalarını takip ettik. Draghi’nin gerekirse Haziran ayında adım atılabilir yönündeki ifadeleri ile birlkte Haziran ayında faiz indirimine yönelik beklentilerin güçlendiğini gördük. Bu doğrultuda Euro değer kaybetmeye devam etti. Hafta sonu Doğu Ukrayna’da yapılan ve Ukrayna, AB ve ABD tarafından yasal olmayan diye kabul edilen referandum sonrası Rusya’nın tavrı piyasalar açısından önemli olavak. ABD, Putin’in sınırda bulunan 40 bin Rus askerini henüz geri çekmediğini  idda etti.
ABD hisse senetlerinde tepe formasyonu oluşup oluşmadığını izliyouz. (teknoloji hisseleri ön planda). Nasdaq ve biotech şirketleri gibi daha riskli kabul edilen endeks ve grupların daha kötü performans göstermesi dikkat çekici. Ayrıca Russell 2000 endeksinin Kasım 2012’den beri ilk defa 200 günlük ortalamasının altına inmiş olması bizce son derece dikkat çekici. Buna  benzer sinyallerin artması gelişmiş ülkelerdeki bir düzeltme hareketi ve volatilite artışının ön göstergesi halini alabilir.
Bu sabah Asya piyasalarında özellikle de Çin ve Hindistan’da daha olumlu bir görünümün olduğuınu görüyoruz. Çin’de politika yapıcılarının sermaye piyasalarının gelişimi yöünde atımlar atılabileceği beklentileri etkili olurken Hindistan’da seçimden ana muhalefet partisinin galip geleceği beklentileri ile Rupee dokuz aylık zirvesini görürken Sensex endeksi de tarihi zirvesini gördü.
Yurtiçinde TCMB Başkanı Başçı’nın önümüzdeki aylarda faiz indirimine gidilebileceği sinyali veren ifadeler içeren önceki haftaki açıklamaları en önemli gündem maddesi olmaya devam ederken geçen hafta açıklanan ve piyasa beklentilerinin üzerinde kalan Nisan ayı enflasyon rakamlarının soru işareti yarattığını gördük ki açıklanan rakamlar para politikasında bir gevşemeye yönelik ciddi sinyaller gelme ihtimalinini azaltabilecek yöndeydi. Baz etkisi nedeniyle önümüzdeki aylarda yıllık manşet TÜFE enflasyonunda çift haneli rakamlar görmemizin olası olduğunu düşünüyoruz.  Yine de TL’nin değer kazanması ile birlikte yüksek enflasyon verisine rağmen piyasada TCMB’den indirim beklentilerinin arttığını görüyoruz. Bu bağlamda verim eğrisinin Cuma günü de dikleşmeye devam ettiğini gördük.

Hiç yorum yok: