21 Nisan 2014 Pazartesi

Piyasalara Bakış


Geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan makro verilerin toparlanmanın hızı konusunda vereceği sinyalleri izlemeye devam ettik. Hatırlanacağı üzere piyasa beklentilerini aşamayan Mart ayı tarım dışı istihdam rakamı başta olmak üzere ABD’de açıklanan veriler geneli itibariyle toparlanmanın devamı yönünde işaretler içerse de özellikle enflasyon beklentilerini hareketlendirecek derecede güçlü seviyede değildi.  Ancak geçen hafta açıklanan ve beklentileri aşan Mart ayı enflasyon rakamı başta olmak üzere perakende satışlar, tarım dışı istihdam için öncü verilerinden biri olan ve Nisan ayına yönelik pozitif içerikte sinyaller vermeye devam eden haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Philadelphia FED imalat endeksinde gördüğümüz güçlü sinyaller dikkat çekiciydi. Nitekim veriler  sonrasında ABD faizlerinde yükseliş gördük. Özellikle beklenenin üzerinde gerçekleşen Mart ayı enflasyon rakamında konut tarafındaki fiyat baskısı dikkat çeken en önemli detaylardan biriydi ve önümüzdeki dönemde  istihdamdaki toparlanmanın da desteğiyle ücretlerdeki yukarı eğilime yönelik sinyallerin ön planda olmaya devam edeceğini hatırlatalım. Ayrıca ISM imalat için öncü göstergelerden biri olan Phily FED imalat endeksi Nisan ayında 9’dan 16.6’ya (beklenti:10.0) yükselerek  Eylül’den sonraki en yüksek seviyeye ulaştı.

Piyasalar açısından volatilitenin düşük, faizlerin belirli bantlar içinde bulunduğunu nispi olarak daha olumlu havanın devam açısından ABD enflasyonun düşük kalmaya devam etmesinin önemli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz.  Ancak hatırlanacak olursa yılbaşından bu yana ABD enflasyonunun yıl ilerledikçe yavaş yavaş piyasaların gündemine gelebileceğinden bahsetmiştik. Nitekim geçtiğimiz hafta açıklanan veriler ile birlikte enflasyonun önümüzdeki dönemde, en önemli gündem maddesi olmasa bile, yavaş yavaş daha fazla konuşulacağını düşündüğümüz hatırlatalım.
Piyasalara baktığımızda Cuma günü tatil öncesinde ABD hisse senetlerinde tepki yükselişinin sınırlı da olsa devam ettiğini görmüştük. S&P 500 endeksi geçtiğimiz hafta %2.71 yükselirken,200 günlük ortalamasından  toparlayan Nasdaq piyasa genelindeki stabilizasyona da destek olmuştu ve önümüzdeki günlerde teknoloji endeksi Nasdaq’daki seyir piyasanın geneli için belirleyici olabileceğini tekrar hatırlatalım. Nasdaq hala 50 günlük ortalamasının altında işlem görüyor ve endekste 4185 seviyesi oldukça önemli olabilir. 
Gelişmekte olan piyasalara baktığımızda ise kar satışları sonrasında toparlanmanın etkil olduğunu gördük. Buna FED Başkanı Yellen’ın geçtiğimiz haftaki güvercince açıklamaları (düşük enflasyon vurgusu) da destek oldu. MSCI gelişmekte olan ülke piyasa endeksi geçtiğimiz haftayı %0.35 , MSCI Türkiye ise dolar bazında %0.09 ekside tamamladı.  TCMB Başkanı Başçı’nın Genel Kurul toplantısındaki açıklamaları ön plandaydı.  Başçı’nın piyasada oluşan faiz indirimi beklentilerinin aksine makro ihtiyati tedbirler yoluyla gevşetici yönde adımlar atılması yönündeki mesajları dikkat çekti ve Başçı açıklamaları ile birlikte TL’nin stabilize olduğunu gördük. Diğer taraftan 24 Nisan’da yapılacak olan PPK toplantısında piyasa beklentileri faizlerde değişiklik yapılmayacağı şeklinde ki bizim tahminimiz de bu yönde.
Bu sabaha baktığımızda Asya piyasaları genelinde yatay/hafif eksi görünüm hakim. Bu hafta Nisan ayı öncü Global PMI endeksleri başta olmak üzere Japonya enflasyon, ABD dayanıklı tüketim mal siparişleri, Michigan tüketici güven endeksi, Almanya IFO endeksini takip edilecek önemli makro veriler olarak sıralayabiliriz . Ayrıca İşsizlik oranındaki düşüş sonrası İngiltere  BOE tutanakları, gelişmekte olan piyasalarda ise faizlerde değişiklik beklenmeyen Türkiye başta olmak üzere Rusya, Tayland,Kolombiya ve Meksika Merkez Bankaları toplantılarını takip ediyoruz.
Uzun zamandır ifade ettiğimiz gibi faizlerin gerilemiş olmasına rağmen hisse senedi volatilitesinin artmış olması bizce dikkat çekici olmaya devam ediyor. Hisse senedi volatilitesi henüz gelişmekte olan ülkeleri etkilemiş değil ki bunda bono ve kur volatilitelerinin düşük seviyelerde kalmaya devam ediyor olması etkili. Dolayısıyla bu iki aktif grubundaki volatilitelerin gelişimini takip etmek gerektiğini hatırlatalım.  

Hiç yorum yok: