21 Nisan 2014 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 21 Nisan 2014

Bazı yurtdışı borsaların Paskalya tatili dolayısıyla kapalı olmasının etkisinde Cuma gününü sakin geçiren BIST 100 endeksi %0.12 ekside 73,476 seviyesinden haftayı sonlandırdı. BIST30 endeksi de %0.17 aşağıda 90,046 puandan kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.06 yükselirken, bankacılık endeksi (xbank) %0.11 düşüş gösterdi. Haftanın son gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, THYAO ve HALKB oldu.  


Yurtiçi piyasalara baktığımızda, Hazine Müsteşarlığı tarafından Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmeliğe göre, asgari yatırım tutarı 1 milyar TL’nin üzerinde olan yap-işlet-devret projeleri ile sağlık ve eğitim bakanlığı tarafından yürütülen 500 milyon doların üzerindeki proje borçlarına Hazine garantisi geldiğini görüyoruz. Darphane tarafından 2014 Ocak-Mart döneminde üretilen cumhuriyet altını miktarı, geçen senenin ilk çeyreğine göre %53 gerileyerek 3.7 milyon adet oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Akkuyu ve Sinop nükleer güç santrallerinin inşaat ve işletmeye geçiş dönemlerinde toplam 16 milyar dolarlık yerli yatırım öngördüklerini ifade etti. Bunun yanı sıra Uluslararası Enerji Ajansı’nın, bölgesel bir enerji geçiş merkezi ve büyüyen bir tüketici olarak Türkiye'nin dünya enerji piyasalarındaki öneminin artmakta olduğunu açıkladı. Otomobil Yetkili Satıcıları Derneği Genel Sekreteri Özgür Tezer, otomotiv sektörünün en kısa sürede hurda teşviğinin uygulamaya konulmasını beklediğini ifade etti. Maliye Bakanlığının Resmi Gazete’de yayınlanan Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği’yle bazı kimyasal maddeler ile mineral ve sıvı yağlar ÖTV tevfikatı kapsamına alındı.


Şirket haberlerine baktığımızda, Aselsan, 2010-2013 yılları arasında Ar-Ge harcamalarını 378 milyon TL’den 728 milyon TL’ye çıkarırken 2013’te ihracat yaptığı ülke sayısını da 47'ye yükseltti ve yurt dışından 213 milyon dolar tutarında sipariş aldı. Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları’nın (KARDEMİR) Genel Müdürü Fadıl Demirel, yaptığı açıklamada, yapımına başladığı çelik ve kangal haddehanesinde, ithal edilen otomobil lastiği çeliğini üretecek.

Küresel piyasalara baktığımızda, geçtiğimiz hafta Cuma günü Paskalya tatili nedeniyle bir çok küresel piyasanın kapalı olduğunu ve bu nedenle de gündemin son derece sakin olduğunu hatırlatalım. ABD piyasaları bugün işleme açılacak fakat Avrupa Borsalarının bugün de kapalı oalcağını belirtelim. Japonya'da ihracat 1 yılın en düşük büyümesini kaydederken ülkenin dış ticaret açığı 4’e katlandı. Bu verinin üzerine Japon yeni zayıflarken, Tokyo borsasında erken saatlerde artıya geçen hisseler kaydettikleri kazançları geri verdi. Asya borsaları ise sağlık şirketlerindeki düşüşler ve mobil taşıyıcılarındaki yükselişlerle dalgalı seyretti. Son olarak, altının 2 haftanın en düşük düzeyine gerilediğini de belirtelim.

Hiç yorum yok: