16 Nisan 2014 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 16 Nisan 2014


BIST 100 endeksi dün gün sonuna doğru gelen satışlarla %1.81 aşağıda 72,438 puandan kapandı. BIST30 endeksi ise %1.95 gerileyerek 88,658 seviyesinden günü sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %1.12, bankacılık endeksi (xbank) %2.64 gerilerken günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve VAKBN oldu. Borsa İstanbul’da bugünkü işlem hacmi 4 milyar 227 milyon TL olarak gerçekleşti.  

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, küresel ekonomideki kırılganlıkların henüz tam olarak onarılmadığını ifade eden Ekonomi Bakanı Zeybekci, 2014’te Türkiye'de ihracat hedeflerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesini öngördüklerini söyledi. Maliye Bakanlığının 2014 yılı Mart ayı Bütçe Gerçekleşmeleri Raporu'na göre,  2014 Ocak-Mart döneminde 104.3 milyar TL bütçe geliri elde edilirken, 105.8 milyar TL tutarında bütçeden harcama yapıldı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014’ün ilk çeyreğinde bütçe gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre %10.8, bütçe giderlerinin ise %11.3 arttığını açıkladı ve Türkiye için ılımlı bir büyüme öngördüğünü ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı verilere göre işsizlik oranı Ocak ayında 2013’ün aynı dönemine oranla 0.5 puan azaldı ve %10.1 olarak gerçekleşti. Bir konferansta konuşma yapan Borsa İstanbul Genel Müdürü İbrahim Turan, orta ve uzun vadede sermaye piyasalarından elde edilecek kazancın hiçbir yerde kazanılamayacağını ifade etti.


Şirket haberlerine baktığımızda, KAP’a yapılan açıklamaya göre Türk Hava Yolları'nın 2014 Ocak-Mart döneminde yolcu sayısı %20.2 artış gösterdi. Yine KAP’a yapılan bir başka açıklmaya göre Turkcell iştiraki Superonline'ın, Metronet İletişim Teknolojileri'ni satın aldığını görüyoruz. BİST30 hisslerinden ENKA bugün hisse başına brüt 0.085 TL tutarında nakit temettü ödeyecek. Son olarak Tüpraş’ın, rafinericilik, akaryakıt ve enerji alanında teknolojik çalışmalar yapmak amacıyla İzmit Rafinerisi’nde bir Ar-Ge Merkezi hizmete açıldığını hatırlatalım.

Küresel piyasalara baktığımızda, Çin’in 2014’ün ilk çeyrekinde %7.4 ile son 6 çeyrekteki en kötü büyüme performansını gösterdiğini ve 2014 için %7.5 büyüme hedefini riske attığını görüyoruz. Kredilerdeki sıkılaşma nedeniyle Çin'de konut satışları ve yeni emlak inşaatı ilk çeyrekte %25 geriledi. Teknoloji hisselerindeki yükseliş ve Çin'in teşvik uygulayacağına dair beklentiler nedeniyle hisse senetleri sıçrama yaptı. Japonya’da bir gazatede yer alan habere göre, bu ayki satış vergisi artışının tüketime zarar vereceğinden endişelenen Japon hükümeti yaklaşık 1.5 yıldır ilk kez ekonomik değerlendirmesini aşağı yönlü revize edecek. Minneapolis Fed Başkanı Kocherlakota, Fed'in hem enflasyon hem de istihdam hedeflerini yakalayamadığını ve ABD'de istihdam piyasasındaki kırılganlığın uzun yıllar  süreceğini ifade etti.

Hiç yorum yok: