15 Nisan 2014 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 15 Nisan 2014

Haftaya hafif düşüşle başlayan BIST 100 endeksi gün içinde artıya geçti ve %1.43 yukarıda 73,774 puandan günü sonlandırdı. BIST30 endeksi ise %1.58 yükselerek 90,422 seviyesine ulaştı. Sanayi endeksi (xusin) %1.17, bankacılık endeksi (xbank) %1.48 artış  gösterirken günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve AKBNK oldu. Borsa İstanbul’da bugünkü işlem hacmi 3 milyar 585 milyon TL olarak gerçekleşti.  

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, gündemin nispeten sakin olduğunu görüyoruz. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun haftalık bültenine göre bankacılık sektörünün toplam kredi hacminin, 4 Nisan’la biten haftada %1.04 gerilediğini hatırlatalım. Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Beklenti Anketi'ne göre, İhracat Beklenti Endeksi, yılın 2. çeyreğinde, 1. çeyreğine göre 17.9 puan artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi, Mart’ta bir önceki aya göre %0.82, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %10.34 artış gösterdi. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin yayınladığı verilere göre Türk madencilik sektörününü yılın ilk çeyreğinde yaptığı ihracat, 1 milyar 92 milyon 471 bin dolara yükseldi. Son olarak Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğin yeniden yükselmesi ve küresel piyasalardaki olumsuz havanın da etkisinde kalan dolar/TL kurunun 2.1334 ile son bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştığını da ekleyelim.


Şirket haberlerine gelirsek, Doğan Holding’in, Doğan Yayın Holding'in tüm aktif ve pasifleriyle devralınarak Doğan Holding bünyesinde birleşilmesi konusunda Yönetim Kurulu  kararı aldığını görüyoruz. Öte yandan, perakende sektöründe Şok, DiaSA ve Onurex'i alan Ülker şimdi Hakmar'ı almak için görüşmelere başladı.


Küresel piyasalara bakarsak, Çin'in en geniş kapsamlı kredi göstergesinin Mart'ta bir önceki yıla oranla %19 gerilerken, para arzının da 2001'den beri en sert artışını kaydettiğini görüyoruz. Son günlerde gerilimin tekrar tırmanmaya başladığı Ukrayna'da merkez bankası faizleri %6.5'ten %9.5'e çıkardı. Ukrayna’daki gerilimin ABD ekonomisindeki iyileşme belirtilerinin gölgesinde kalmasıyla, altın 3 haftanın zirvesinden geri adım attı. ABD Hazine Bakanı Jacob Lew, Ukrayna'ya sağlanacak olan 1 milyar dolarlık kredi garantisini onayladı. ABD'de perakende satışlarda 2012’den bu yana en büyük artışın desteklemesiyle New York Borsası 2 yılın en büyük haftalık düşüşünden sıçradı.

Hiç yorum yok: