28 Haziran 2013 Cuma

Gündem

 ABD’den dün gelen haftalık işsizlik maaşı, tüketici harcamaları ve bekleyen konut satışları verilerinin iyi gelmesi ile endeksler 3'üncü gününde de ralli yaptı. Verilerin iyimserliği Asya açılışlarında da etkisini gösterdi.

ABD’den dün gelen haftalık işsizlik maaşı, tüketici harcamaları ve bekleyen konut satışları verilerinin iyi gelmesi ile endeksler yükseldi. Verilerin iyimserliği Asya açılışlarında da etkisini gösterdi. 

Beklentilerin üzerine çıkan veriler, New FED Başkanı Dudley’nin konuşması  sonrasında haftanın son işlem gününde Japonya’da sanayi üretimi verisi de Asya endekslerini yukarı çekti. Japon ekonomisinde toparlanma sinyali olarak algılanan veri sonrasında MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 1.4 yukarıda. FED’in teşvikleri kısaca sinyali ile değer kaybetmeye başlayan endeks Haziran ayı genelinde de düşüş yaşadı.

Sanayi üretimi verilerinde 2011’den bu yana en iyi seviyelere gelinmiş olmasının yarattığı iyimserlik ile Japonya’da Nikkei yüzde 3.29 primle güne devam derken Perşembe günü de yüzde 3’lük yükseliş ile günü tamamlayan endeks 2013’nin ilk yarısında yüzde 30 yükselmiş oldu. Topix yüzde 3.17 primle güne devam ediyor. Haftanın son işlem gününde USDJPY yüzde 0.41’lik yükseliş ile yeniden 99 yen seviyesine geldi. Yeni günde dünyanın en büyük otomobil üreticisi düşen yen ile Toyota yüzde 1.7 yukarıda.

Çin’de bu iyimserlikten nasibini almış görünüyor. Güne yüzde 1.8’lik düşüşle başlayan ve 8 gün sonra yükselen Şanghay endeksi yüzde 0.3 primli. Endeks 18 işlem günün 16’sında düşüş yaşarken, Haziran genelinde yüzde 14 değer kaybetti. Hang Sen ise yüzde 0.7 yukarıda.

Güney Kore Kospi endeksi yüzde 1.2 yükselirken Tayvan Taiex yüzde 0.4’lük sınırlı yükseliş ile güne devam ediyor.  Yeni Zelanda yüzde 0.7 yukarıda, Avustralya’da ise endeks hafif değer kaybı ile güne devam ederek ayrışıyor. 


Tokyo'daki istatistik bürosunun verilerine göre ülkede taze gıda hariç tüketici fiyatları Mayıs'ta değişiklik göstermezken, yendeki zayıflama kamu hizmeti maliyetlerinde 5 ayın en büyük sıçramaya neden oldu. Sanayi üretimi Nisan'da yüzde 2 yükselerek Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 0.2 artış beklentisinin üzerine işaret etti. Perakende satışlar ise yüzde 1.5 arttı.

ABD Merkez Bankası yetkilileri ABD'nin ağır kanlı büyümesini tehdit eden uzun vadeli borçlanma maliyetlerindeki artışı kontrol altına alma kampanyalarını bir kademe üste taşıdı ve Başkan Ben S. Bernanke'nin finansal piyasalarda çalkantılara neden olan ifadelerini yumuşatma arayışına girdi.

Varlık alımlarını azaltmaya dair hiçbir kararın teşviklerden çıkış anlamına gelmeyeceğini ve Fed'in gösterge faizini artırmak için henüz uzun bir yol olduğunu söyleyen New York Fed Başkanı William C. Dudley, ekonomik performans Fed'in tahminlerinin altında kalırsa tahvil alımlarının uzayabileceğini söyledi.

Fed'in teşvikleri azaltacağı endişeleri AND'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisini bu hafta Mayıs'taki yüzde 1.63'lerden yüzde 2.61'lere tırmandırdı. Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Başkan Yardımcılığı görevinde de bulunan Dudşley, Fed Yöneticisi Jerome Powell ve Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, faizlerdeki artışın önceki tahminlerden erken geleceği beklentilerini düşürmeye çalıştı.

Dudley, "Böyle bir beklenti, hem FOMC açıklamaları, hem de FOMC'un çoğu üyesinin beklentileriyle ters düşecektir" açıklamasında bulundu.

Her 4 gençten birinin işsiz olduğu Avrupa Birliği'nde (AB) 25 yaş altındakilerin istihdamını teşvik için 8 milyar euro kaynak ayrıldı.

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'un haberine göre, İsrail yönetiminin üç ay önce Mavi Marmara saldırısıyla ilgili Türkiye'den özür dilemesine rağmen Ankara anlaşmanın sonuçlanması için gerekli yükümlükleri yerine getirmiyor.

Azerbaycan gazını Avrupa’ya taşıyacak doğalgaz boru hattının en önemli ortaklarından OMV’nin çekilmesiyle içinde Türkiye’nin de Botaş ortaklığıyla yer aldığı Nabucco projesinin geleceği belirsizleşti

Hiç yorum yok: