20 Mart 2014 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 20 Mart 2014

Dün nispeten sakin bir gün geçiren BIST100 endeksi günü %0.13 ekside 65,487 puandan sonlandırdı. BIST30 endeksi ise %0.11 düşüşle 79,887 puandan kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.15 yükselirken, bankacılık endeksi (xbank) %0.65 geriledi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO oldu.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dün 13 Mayıs 2015 ve 20 Haziran 2018 itfa tarihli tahviller için düzenlediği DİBS alım ihalelerine toplam 371 milyon TL teklif geldiğini görüyoruz. Yine TCMB verilerine göre net uluslararası yatırım pozisyonu Ocak ayında 368.2 milyar dolar açık vererek, bir önceki dönemde 390 milyar dolar olan rakımın altında gerçekleşti. TCMB’nin ekonomistlere yaptığı sunumda, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının yakından takip edileceğine ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme olmadığı sürece sıkı para politikasının devam edeceğine değinildi. Aynı sunumda baz etkisinin de katkısıyla Haziran ayına kadar enflasyondaki artışın sürmesi bekleniyor. Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin açıklamasına göre, 2013 yılında katılım bankalarının net kârı %15 artışla 1 milyar 52 milyon TL’ye ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun kredi kartı taksit uygulmasına sınırlama getirmesiyle taksitli harcamalar, Şubat’ta bir önceki senenin aynı dönemine oranla %18 geriledi.


Şirket haberlerine baktığımızda, Pegasus Hava Yolları’nın 50. uçağını filosuna kattığını ve yıl sonuna kadar uçak sayısını 55'e yükseltmeyi planladığını belirtelim. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nun aylık raporuna göre, petrol ürünleri dağıtıcı satışları listesinde OMV Petrol Ofisi ilk sıradaki yerini 342 bin 700 ton satış ve %24.5 payla Ocak ayında da korumuş olduğunu da hatırlatalım.


Uluslararası piyasalara baktığımızda, ABD merkez bankası Fed’in, iki gün süren toplantının ardından aylık 65 milyar dolar olan tahvil alımlarını 10 milyar dolar daha azaltarak 55 milyar dolara düşürdüğünü görüyoruz. Fed Başkanı Janet Yellen, toplantı sonrasında, istihdam piyasasının gelişim göstermeyi sürdürdüğünü ve %2'lik enflasyon hedefine tamamen bağlı olduklarını ifade etti. Ek olarak, Yellen'ın tahvil alım programının bu sonbaharda sonlanabileceğini ve gösterge faiz oranının bundan altı ay sonra yükseltilebileceğini ifade ettiğini de belirtelim. Ek olarak Fed yayınladığı tahminlerde, 2014 yılı için büyüme tahmininin üst sınırını Aralık ayına göre yıllık %3.2'den %3.0'e indirdi. Bu gelişmelerin ardından ABD hisselerinin son üç günde ilk kez gerilediğini belirtelim. Çin Devlet Konseyi’nin dün gerçekleşen toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre sanayi üretimi ve yatırımlardaki yavaşlamanın %7.5 büyüme hedefini gölgelememesi için inşaat projeleri ve diğer önlemler hızlandırılacak. Yunanistan, AB ve IMF ile kurtarma yardımının yeni diliminin serbest bırakılmasına yönelik anlaşmaya vardı. Son olarak Fed’in açıklamalarının ardından dolar 4 ayın en düşüğünden toparlanmaya başlarken altın kayıplarını genişletti.

Hiç yorum yok: