20 Mart 2014 Perşembe

Piyasalara Bakış


FED FOMC toplantısı ve sonrasında Başkan Yellen’in açıklamalarının bazı bölümlerinin nispeten şahince yorumlanması ile birlikte ABD faizlerindeki artış ön planda. ABD 2 yıllıkları %0.35 civarından %0.42 civarına kadar yükseldi. ABD 5 yıllıkları ve 10 yıllıkları da sırasıyla 15 ve 10 baz puan civarı yükseldi. Faizlerdeki yükselişle birlikte özellikle bono volatilite göstergelerinin de arttığını, doların güçlendiğini ve hisse senetlerinin ise satış baskısı altında kaldığını gördük.  S&P 500 endeksi %0.61 düştü, hisse ve bono volatiliteleri tekrar yükselişe geçti ancak G7 döviz volatilitesinin ise nispeten yatay seviyede seyrettiğini not edelim.
 
Bu sabah ise Asya hisse piyasaları genelinde da satış baskısının etkili olduğunu görüyoruz. CDS spreadlerinde yükseliş var.  Gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz. Bu doğrultuda Şubat başından bu yana en fazla değer kazanan döviz kurlarından biri olan Endonezya Rupiahsında bu sabahki değer kaybı dikkat çekiyor.  Diğer taraftan Rusya- Ukrayna konusu ile ilgili haber akışı da ön planda yer almaya ve önemini korumaya devam ediyor.
 
Makro veri tarafına baktığımızda bugün ABD’de haftalık işsizlik başvuruları ve Philadelphia FED İmalat endeksinin takip edileceğini belirtelim. 
 
Yurtiçi tarafa baktığımızda gelişmekte olan piyasalara yönelik algılama bu doğrultuda da TL’deki gelişmeler ön planda olmaya devam ediyor. Önceki gün Moody’s’in 10 Türk bankasını olası bir not indirimi için izlemeye aldığına dair açıklamalarını da akılda tutmakta fayda var.  Özellikle ABD bono faizlerindeki hareketin önemli olabileceğini ve yakından izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Hiç yorum yok: