18 Mart 2014 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 18 Mart 2014

BIST100 endeksi dün alıcı bir gün geçirdikten sonra %1.45 artıda 64,197 puandan günü tamamladı. BIST30 endeksi ise haftanın ilk gününü %1.51 yukarıda 77,991 puandan sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %1.17, bankacılık endeksi (xbank) %1.43 yükseldi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve VAKBN oldu.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hanehalkı İşgücü İstatistikleri 2013 Aralık Dönemi Sonuçları’na göre, Türkiye'de işsizlik oranının, beklentilere paralel olarak Aralık ayında %0.1 artışla %9.9'dan %10'a yükselirdiğini görüyoruz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre  özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu Ocak sonunda 2013 yılı sonuna göre 500 milyon dolar düştü ve 155.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Merkezi Yönetim Bütçesi Şubat ayında 1.7 milyar TL fazla verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ani talep artışlarını karşılamak için Tuz Gölü'nün altına 640 milyon dolara doğalgaz depolama tesisinin inşasına hız verileceğini açıkladı.  İlk bölümü iki yıl sonra hizmete girecek tesisin ikinci fazı da 2019 yılında devreye alınacak. Bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun toplanacağını belirtelim. Piyasalar politika faizinde değişiklik yapılmasını beklemiyor.


Şirket haberlerine baktığımızda, Rekabet Kurulu Başkanı Nurettin Kaldırımcı’nın, Turkcell ile ilgili kararın yıl sonuna kadar sonuçlanabileceğini, TÜPRAŞ ile ilgili verecekleri kararı da bu hafta içinde açıklayacaklarını ifade ettiğini belirtelim. THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, dün yaptığı açıklamalar esnasında sermaye artırımı düşünmediklerini belirtti.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, ABD'de sanayi üretiminin, Şubat ayında son altı ay içindeki en büyük yükselişi gösterdiğini ve sert mevsim koşullarının ardından toparlanmanın başladığına dair sinyal verdiğini hatırlatalım. ABD hisseleri, beklentilerin üstünde gelen bu verinin ekonomiye yönelik iyimserliği artırması ve piyasaların Ukrayna'daki gelişmeleri izlemesiyle yükseldi. Çin'de yeni konut fiyatlarındaki artış, kredi tedbirleri ve bazı şehirlerin konut fiyatlarını düşürmek aldığı önlemler nedeniyle yavaşladı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) yayımladığı büyüme raporuna göre 2013 yılının son çeyreğinde G20 ülkelerinde gayrisafi yurtiçi hasılada  artış hızı bir önceki dönemin gölgesinde kalarak %0.8’e geriledi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, Arjantin'in kredi notunu, döviz rezervlerinin erimesi sebebiyle B3'ten Caa1'e çekti. Rekor düşük faizlerin büyümeyi destekledğine yönelik daha fazla sinyal gördüklerini vurgulayan Avustralya Merkez Bankası düşük borçlanma maliyetlerinin bir süre daha devam edebileceğini yineledi.

Hiç yorum yok: