17 Mart 2014 Pazartesi

Piyasalara Bakış


Geçtiğimiz hafta Çin’de para piyasaları ve makro verilere yönelik soru işaretleri ve ayrıca Rusya-Ukrayna-Kırım konuları ile birlikte riskli varlıkların satış baskısı altında kaldığını güvenli liman bonolarda ve Japon Yeninde ise alımların etkili olduğunu gördük. Küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksi geçtiğimiz haftayı %1.97 kayıpla tamamladı, ABD 10 yıllıkları %2.80’lerden %2.62’lere geriledi. Gelişmekte olan piyasalar tarafında ise MSCI gelişmekte olan ülke piyasa endeksi dolar bazında %3 gerilerken,  MSCI Türkiye endeksi %0.01 ekside yatay seviyede haftayı tamamladı. Hisse ve Bono volatilitelerinde  yükselişler görürken, Dow Jones sanayi endeksinin 50 günlük hareketli ortalamasının, Japonya Nikkei endeksinin ise 200 günlük ortlamasının altına indiğini, Avrupa tarafında Almanya DAX endeksinin 200 günlük hareketli ortalamalarına yaklaştığını not etmekte fayda var.

Bu sabah Kırım referandumunda beklendiği şekilde Rusya’ya katılım yönünde sonuçlanması ve ayrıca Çin’in Yuan’ın işlem bandını genişlettiğine dair beklenen haberler ön plandaydı ve ilk etapta Japon Yeni çapraz kurlarının baskı altında kaldığını gördük.  Şu saatlerde ise Japon Yenindeki dengelenme ile Asya hisse senetleri piyasaların yatay/hafif eksi seviyede seyrettiğini görüyoruz.
Bugün Euro Bölgesinde açıklanacak revize enflasyon verisi ve ABD’de ISM imalat için öncü gösterge olarak takip edilen Empire State İmalat endeksi takip edilecek. Yurtiçinde ise işsizlik oranı açıklanıyor.       
Hafta genelinde ise faizlerde herhangi bir değişiklik beklenmeyen 18 Mart TCMB PPK toplantısı ile birlikte yurtdışında 19 Mart FED FOMC toplantısı, ABD enflasyon rakamları,  İngiltere’de işsizlik oranı ve  Merkez Bankası toplantı tutanakları ön planda olacak.
Bugün ve haftanın geri kalanında AB ve ABD’nin Rusya’yqa karşı getireceği yaptırımlar ve bunlara Rusya’nın yanıtı piyasalar açısından önemli. Ayrıca Çin’in Yuan’ın işlem bandını %1’den %2’ye genişletmesi sonrası Yuan’daki değer kaybının hızlanmasına izin verip vermeyeceği son derece önemli. Özellikle bakır gibi emtiaların teminat gösterilip karşılığında döviz borcu alan Çin’li şirketlerin Yuan’ın değer kaybından daha ne kadar etkileneceği piyasalar açısından önemli bir konu.
10:00    TR - İşsizlik Oranı (beklenti: %10.0 önceki: %9.9)
12:00    Euro Bölgesi - TÜFE aylık revize rakam (beklenti:%%0.4 önceki:%-1.1)
12:00    Euro Bölgesi - TÜFE yıllık revize rakam (beklenti:%%0.8 önceki:%0.8)
14:30    ABD - Empire State İmalat Endeksi (beklenti: 7.00 önceki: 4.48)
15:15    ABD - Sanayi Üretimi  (beklenti: %0.2 önceki: %-0.3 )
16:00    ABD - Konut Piyasası Endeksi (beklenti: 50 önceki: 46)

Hiç yorum yok: