27 Şubat 2014 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 27 Şubat 2014

Dün güne yükselişle başlayan BIST100 endeksi öğleden sonra yönünü aşağı çevirdi ve günü %1.00 düşüşle 61,503 puandan sonlandı. BIST30 endeksi ise %1.04 gerileyerek 74,428 puandan günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.81, bankacılık endeksi (xbank) %1.32 düşüş gösterdi. Günü en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO oldu.

Yurtiçi piyasalarına baktığımızda, ekonomik gündemin oldukça sakin olduğunu görüyoruz. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Pazartesi gününden itibaren Bakanlar Kurulu'nda TANAP'ın kamulaştırılmasıyla ilgili düzenlemenin imzaya açıldığını açıkladı. 2018 yılına kadar Şahdeniz 2'ye 45 milyar dolar yatırım yapılacağını ifade eden Bakan Yıldız, İran'ın doğalgazda tahkim konusunda beklentilerin altında kaldığını, bu ülkeden alınan gazın tedariği kadar fiyatının da önemli olduğunu söyledi. 2013’te Türk Patent Enstitüsünce 68 bin 391 marka tescili yapıldı. Bu dönem içinde İstanbul'dan 47 bin marka başvurusu yapılırken, bunların 35 bin 857'si tescillendi. Hazine bu hafta ihraç ettiği beş adet tahvile dair piyasa yapıcılar'a dün 388 milyon TL opsiyon satışı gerçekleştirdi. Son olarak bugün Şubat ayı tüketici güven endeksi verisinin açıklanacağını da ekleyelim.


Şirket haberlerine baktığımızda da yine gündemin sakin olduğunu söylemek mümkün. Emlak Konut GYO’nun, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın Sarıyer İstinye Mahallesi'ndeki değeri 500 - 632 milyon dolar civarında olduğu belirtilen 158 dönüm arsa için bugün gerçekleşecek ihaleye çağırıldığını belirtelim. Denizbank’ın 2013 yılı konsolide net karı 2012’ye göre %40 yükselişle 1.011 milyon TL olarak gerçekleşti. Anadolu Efes, Tek-Gıda İş Sendikası’yla yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varıldığını duyurdu. Son olarak bugün Bizim Toptan ve Aksa Enerji’nin 2013 yılı finansal sonuçlarını açıklayacağını belirtelim.


Uluslararası piyasalara baktığımızda ABD'de birinci el konut satışlarının beklentilerin üzerinde artış göstererek 5 yılın zirvesine yükseldiğini görüyoruz. Piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın teşvikleri azaltacağı dair spekülasyonların yoğunlaşmasıyla emtia değer kaybederken son günlerde rekor seviyelerine yakın seyreden S&P500 endeksi sabah saatlerinde yaptığı kazançları gün içinde geri vererek günü büyük bir değişiklik olmadan sonlandırdı. Boston Fed Başkanı Rosengren, istihdam piyasasındaki zayıflıkları vurgulayarak, Fed'in tahvil alımlarını azaltırken temkinli olması gerektiğini ifade etti.

Hiç yorum yok: