26 Şubat 2014 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 26 Şubat 2014

BIST100 endeksi satıcılı geçen günün ardından dün %3.21 aşağıda 62,123 puandan sonlandı. BIST30 endeksi ise %3.28 gerileyerek 75,207 puandan günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %3.00, bankacılık endeksi (xbank) %3.87 düşüş gösterdi. Günü en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve VAKBN oldu.

Yurtiçi piyasalarına baktığımızda, gündemin nispeten sakin olduğunu görüyoruz. Dün ekonomik gündemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun 18 Şubat 2014 tarihli toplantısına ilişkin yayımladığı toplantı özeti vardı. Özete göre yakın dönemde uygulamaya koyulan vergi ayarlamaları, döviz kurundaki hareketler ve gıda fiyatlarındaki olumsuz gidişat gibi nedenlerle enflasyon göstergelerinin bir süre daha %5 olan hedefin üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra Ocak ayında tüketici fiyatlarının %1.98 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun %7.75'e yükseldiğine de değinildi. Hazine’nin, dün düzenlenen 3 tahvil ihalesiyle piyasaya 5 milyar 673.5 milyon TL borçlandığını da belirtelim. Yeni gösterge tahvilin ilk ihracında ortalama bileşik faiz %11.18 olarak gerçekleşti. 3 ay önce yayınlanan raporunda Türkiye'nin 2014 büyüme tahminini bu %3 olarak belirleyen AB Komisyonu, bu oranı %2.5'e çekti. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) verilerine göre Ocak ayında altın rezervlerini %6 azaltan Türkiye'nin toplam rezervi 488.5 tona geriledi.


Şirket haberlerine baktığımızda, Hamdi Akın’ın, 15.1 milyon TL nominal tutarlı Akfen GYO payının kaydı için Merkezi Kayıt Kuruluşu’na başvuruda bulunduğunu hatırlatalım. Denizbank'ın 2013 sonu itibarıyla kredi ve alacakları %37 yükselişle 38.64 milyar TL olarak gerçekleşti. Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, Türkiye'deki hiç bir krizden etkilenmediklerini, iyi yönetim kadroları sayesinde krizlerden güçlenerek çıktıklarını söyledi.


Uluslararası piyasalara baktığımızda ABD'de tüketici güveni endeksinin, Şubat ayında beklenmedik şekilde 78.1'e gerilediğini hatırlatalım. Bu veri ve konut fiyatlarındaki artışın yavaşlaması New York Borsası’nda gevşemeye nedenoldu; S&P500 Endeksi de rekor seviyelerinden geri adım attı. Fed yöneticilerinden Daniel Tarullo, tehlikeli varlık balonlarına karşı sistemik riski önlemek için denetleyici araçlarının yanında faiz artışının da bir seçenek olduğunu ifade etti. Yuandaki tek yönlü değerlenmenin önüne geçmeye çalıştığı speküle edilen Çin Merkez Bankası'nın günlük referans oranını düşürmesinin ardından ülkenin para birimi 7 ayın dip noktasına yakın seviyelerde seyretti. Son olarka Asya borsaları’nın kayıplarını azaltarak Ekim'den bu yanaki ilk kazançlı ayına doğru hareket ettiğini belirtelim.

Hiç yorum yok: