17 Şubat 2014 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 17 Şubat 2014


Haftanın son gününde gün boyu alıcılı seyir izleyen BIST100 endeksi %1.75 artıda 64,882 puandan haftayı sonlandırdı. BİST30 endeksi ise %1.86 yukarıda 78,753 puandan kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %1.14, bankacılık endeksi (xbank) %2.74 yükselirken günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO oldu. Haftalık bazda ise Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetlerinin ortalama %0.42 yükseldiğini belirtelim.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Türkiye'nin kamu ekonomisinin 28 Avrupa Birliği ülkesinin 25'inden daha iyi olduğunun altını çizen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin 2014’te büyümenin düşmeyeceğini ifade ettiğini görüyoruz. Zeybekci, bir konuşması sırasında, dünyanın 16. büyük ekonomisi konumunda olan Türkiye’de eğitimin istenen seviyede olmadığını belirtti. Türkiye 2013 yılında turizm sektöründen günlük yaklaşık 88.5 milyon dolar girdi sağladı. Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, kurdaki yükselişin Türkiye’de üretimi daha cazip hale getireceğini ve bunun da orta vadede Türkiye için avantajlı olacağını ifade etti. Son olarak bugün Kasım ayı işsizlik verisinin açıklanacağını da ekleyelim.


Şirket haberlerine baktığımızda Erdemir Grubu'nun 2013 yılı net dönem kârının, geçen seneye göre %92 artışla 484 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtelim. Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları AŞ (KARDEMİR) Genel Müdürü Fadıl Demirel, 2013’te 100 milyon 98 bin 631 TL kâr ettiklerini açıkladı. Ford Otosan'ın 2013 yılı net kârı ise yaklaşık % 6 geriledi ve 641.5 milyon TL olarak beklentilerin altında gerçekleşti. Vakıfbank 800 milyon TL nominal değerli, 175 gün vadeli banka bonosunun ihraç ve halka arzı için SPK’ya başvuruda bulundu. Son olarak Halbank ve Aksigorta’nın bugün 2013 yılı finansal sonuçlarını açıklayacağını hatırlatalım.


Küresel piyasalara baktığımızda, Cuma günü ABD’de sanayi üretiminin beklentilerin altında gelmesine rağmen piyasaların bilançoları değerlemesiyle S&P500 endeksi tüm zamanların zirvesine doğru harekete geçti. Almanya, Fransa ve Euro Bölgesi’nin beklentilerin üzerinde büyümesiyle Avrupa hisseleri bu senenin en büyük haftalık kazancını gerçekleştirdi. ABD'nin Hazine eski Bakanı Lawrence Summers bir röportajda Fed Başkanı Yellen'in ABD ekonomisini canlandırmak adına genel olarak doğru bir politika izlediğini ifade etti. 4. çeyrekte beklentilerden düşük kalan Japon ekonomisinin büyüme rakamları ve ABD'de iyileşen tüketici güveni arasında kalan Tokyo Borsası yön arayışı içerisinde dalgalı bir seyir izledi. Çin Merkez Bankası’nın verilerine göre yeni krediler Ocak'ta rekor düzeyde gerçekleşti.

Hiç yorum yok: