17 Şubat 2014 Pazartesi

Piyasalara Bakış


Geçtiğimiz hafta küresel piyasalardaki iyimserliğin yükseldiği ve dolardaki gerilemenin gelişmekte olan ülke para birimlerine olumlu yansıdığını gördük. ABD'de Cuma günü açıklanan ekonomik verilere göre, ihracat fiyatları Ocak'ta %0.2 artarken, sanayi üretimi ise artış beklenirken  %0.3 geriledi. Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ise Şubat'ta 81.2 öncü değerini alarak beklentilerin üzerinde açıklandı. Böylece ABD borsaları yatırımcıların açıklanan zayıf ekonomik verileri bir kez daha kötü havaya bağlamalarıyla birlikte cuma günü yükselişini sürdürdü.  Büyük endeksler üst üste ikinci haftayı da kazanımlarla tamamladı.  Nasdaq, 2000'den beri görülen en yüksek seviyeden kapanırken, S&P 500'ün 10 alt sektör endeksinin dokuzu günü yükselişle kapatmış oldu.

ABD Başkanı Obama, borç tavanını yükselten yasayı cumartesi günü imzaladı. Hazinenin 15 Mart 2015’e kadar borçlanmasına izin verecek yasa tasarısını geçen hafta temsilciler meclisi ve senato da onaylanmıştı. ABD borsaları bugün başkanlık günü nedeniyle tatil olacak. Vadeli piyasalar ise açık.  Asya borsalarının, gelişmekte olan ülkelerle ilgili endişelerinin azalmaya devam etmesiyle birlikte haftaya yükselerek başladığını gözlemliyoruz. Dolar ise düşüşte.  Piyasadaki güvenin iyileşmesi ve yatırımcıların gelişmekte olan ülke fonlarına ilgisiyle birlikte Asya'daki pek çok para birimi de değer kazanıyor.
Dış piyasalardaki olumlu havanın ve TL'deki toparlanmanın desteğiyle hisse senetlerinin haftaya başlarken yukarı eğilimini sürdürebileceğini düşünüyoruz. Teknik tarafta geçtiğimiz hafta 63,250 hedef desteği  üzerinde karşılanan seans içi geri çekilmelerin ardından,  piyasanın tepki sürecine yönelik gücünü koruduğunu belirtmiştik. Hafta içerisinde bu kapsamda 65,000 hedef direncini  yakından izliyor olacağız. 65,000 direncini aşacak hareketler, piyasadaki tepki sürecini kısa vadeli yeni bir yükseliş trendine dönüştürecektir. Böyle bir gelişmenin ise 69,000 seviyesinin hedeflenme potansiyelini gündeme getireceğini düşünmeyi sürdürüyoruz. Bu paralelde, 63,250 seviyesini tepki sürecindeki pozisyonlar için stop loss olarak alıyor  ve piyasada hareketi yükseliş yönünde izlemeye devam ediyoruz.
Öte yandan Merkez Bankası, yarın Şubat ayı Para Politikası Kurulu toplantısını gerçekleştirecek. Genel piyasa beklentisi olarak Merkez Bankası’nın kısa süre önce gerçekleştirdiği sert adımların etkisini görmeyi tercih etmesi ve yeni bir adım atmaması bekleniyor.  Ayrıca OECD bünyesinde karapara ile mücadele için kurulan Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Genel Kurulu Paris'te yaptığı toplantıda Türkiye'nin kara para ile mücadelede eksikliklerinin sürdüğüne karar verdi. FATF kararlarına göre Türkiye hala gri listede, dolayısıyla burda her hangi bir olumsuzluk yok.
Özetle haftaya başlarken kısa vadede rahatlama ile piyasalardaki tepki denemeleri devam edebilir diye düşünmeye devam etmekle birlikte gelişmekte olan ülke döviz piyasalarınıda daha yakından takip etmeyi sürdürüyoruz. Daha orta vade için ise Aralık ayı başlarından itibaren ifade ettiğimiz gibi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardaki riskli varlıklarına yönelik daha temkinli bir duruşun daha uygun olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz

Hiç yorum yok: