14 Ocak 2014 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 14 Ocak 2014

Dün yükselişle açılan BIST 100 endeksi gün boyu süren dalgalı seyrinin ardından %0.22 yukarıda 68,062 puandan sonlandı. BIST30 ise %0.37 artışla 83,199 puandan kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.18 yükselirken bankacılık endeksi (xbank) %0.39 düşüş gösterdi. Haftanın ilk gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, THYAO ve HALKB oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, dün Ekonomi Bakanlığı’nın  Dış Ticaret Beklenti Anketi sonuçlarını açıkladığını görüyoruz. Ankete göre, 1. çeyrekte 4. çeyreğe göre ithalat beklenti endeksi 3.2 puan artarken ihracat beklenti endeksi 10.8 puan azaldı. BDDK’nın yaptığı açıklamaya göre, toplam kredi hacmi 3 ocak haftasında 1 trilyon 65 milyar TL ile değişmedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'taki petrol kaynağının Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara açılmasına ilişkin, 1 Aralık 2013'te Bağdat'a gitmeleriyle başlayan sürecin henüz tamamlanmadığını ve halen devam ettiğini belirtti. Otomotiv Sanayii Derneği raporuna göre, 2013 yılında 2012 yılına göre otomotiv sektöründeki toplam üretim %5, toplam otomotiv ihracatı %14 arttı. Bunun yanı sıra üretimin %74'ünü oluşturan 828 bin taşıt aracı ihracatının gerçekleştirildiğini de belirtelim.


Şirket haberlerine baktığımızda, gündemin nispeten sakin olduğunu görüyoruz. Tüpraş’ın İzmit Rafinerisi'nin faaliyetlerine Fuel Oil Dönüşüm Projesi (RUP) yatırımı ile ilgili çalışmalar nedeniyle 15 Şubat'tan itibaren en az 15 gün süreyle ara vereceğini belirtelim. Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Genel Müdürü Fadıl Demirel,  bugüne kadar hep ithal edilen araba tekerinin içindeki çeliği kendilerinin üreteceğini söyledi.


Uluslararası piyasalara baktığımızda, ABD hisseleri’nin 2013 yılında tüm zamanların en yüksek değerlerine tırmanmasına dair endişeler sebebiyle, Standard&Poor's 500 Endeksi'nin son 2 ayın en sert düşüşünü kaydettiğini görüyoruz. Kasım ayında ithalatın ciddi yükseliş göstermesiyle Japonya'nın cari açığı rekor düzeye genişledi. Bu verinin de etkisiyle Topix Endeksi’nin son 11 haftanın en sert düşüşünün yaşadığını belirtelim. İspanya Ekonomi Bakanı De Guindos, İspanya ekonomisinin 2013'ün 3. çeyreğinde %0.1, son çeyreğinde %0.3 büyümesinin, toparlanmanın gerçek bir kanıtı olduğuna dikkat çekti. Avrupa Merkez Bankası, ülkeden ülkeye kötü borç sınıflandırmalarında farklılıklar bulunmasının Avrupa bankalarına uygulanacak stres testlerine karşı tehdit yarattığını düşünüyor. Son olarak altının son bir ayın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından dalgalı bir seyir izlediğini de belirtelim.

Hiç yorum yok: