14 Ocak 2014 Salı

Piyasalara Bakış


Geçtiğimiz hafta Cuma günü açıklanan ABD Aralık ayı tarım dışı istihdam rakamının süpriz yaparak piyasa beklentisinin oldukça altında kalması sonrasında ABD faizlerinde yaşanan gerilemenin özellikle son dönemde olumsuz ayrışma göstermiş olan ve içlerinde Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkeler için kısa vadede olumlu olduğunu düşünüyoruz. Fakat oluşan trendlerin değiştiğini söylemek için bizce erken.

Ayrıca son günlerde dikkat çektiğimiz Japon Yenindeki değerlenme olasılığının devam ettiğini düşünüyoruz. Nitekim Yen’in ABD doları karşısında 104’ün altına gerilediğini not ediyoruz. Yen’in hızlı değer kazanmasının ise diğer piyasalara olumsuz yansımaları olabileceğini tekrar hatırlatalım.


Dün ABD borsaları kar satışları altında kaldı. S&P 500 endeksi %1.26 sert düşüşle 1819 seviyesine gerilerken MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksi ise dolar bazında %0.75 artış gösterdi. Bu sabah, Asya piyasaları genelinde de zayıf görünüm hakim. Japonya borsası %3 ekside.  Çin’de son satış baskısı ardından tepki yükselişleri hakim. %0.4 artıda. Endonezya borsasındaki yükseliş dikkat  çekici.

Bugün ABD’de perakende satışlar verisi (beklenti:%0.1 önceki:%0.7) ve yurtiçinde saat 10:00’da cari işlemler dengesi (beklenti:-4.3 milyar $ önceki:-2.89 milyar $)  rakamı takip edilecek. Bugün bilanço tarafında ise tsi ile JP Morgan (beklenti:1.36$) ve 15:00’de Wells Fargo (beklenti: 0.983$) finansalları açıklanıyor. Ayrıca tarım dışı istihdam rakamı sonrası FED’den Plosser (oy hakkı var) ve Fisher (oy hakkı var) konuşmaları dikkat çekebilir.

Yurtiçinde politik gelişmelerle birlikte merkez bankasının politika uygulamaları ön planda olmaya devam ediyor. Merkez Bankası’nın kurdaki baskıyı hafifletmeye yönelik olarak devam eden döviz satışları ön planda yer alırken, faiz tarafında herhangi bir sürpriz yapıp yapmayacağı merak konusu. Bu doğrultuda da 21 Ocak PPK toplantısı öncesinde bugün açıklanacak cari açık rakamı makro tarafta ön planda olacak. Biz TCMB’nin 21 Ocak toplantısında faiz arttırmama ihtimalinin daha fazla olduğunu düşünüyoruz.
Diğer taraftan sert satış baskısı ile 2008 dipleri sonrasındaki uzun vadeli yükselen trend desteğini kıran ve gelişmekte olan piyasalardan negatif yönde ayrışan MSCI Türkiye endeksinde ABD tarım dışı istihdam verisinin de desteğiyle tepki yükselişleri görmüştük. Dün MSCI Türkiye endeksi dolar bazında %0.53 geriledi.

Hiç yorum yok: