13 Ocak 2014 Pazartesi

Sektör ve Şirket Haberleri


Teknosa – NÖTR; Endekse Paralel Getiri – Hürriyet gazetesinde yer alan haberde Teknosa Genel Müdürü Necil Oyman Hollanda’da satın alma ile ilgilendiklerini belirtti. Oyman Hollanda gibi Türk nüfusu yoğun Avrupa ülkelerinde satın alma fırsatları araştırdıklarını söyledi. Ayrıca online satın almalarda fırsatlar olabileceğini söyledi. 
 
Koza Altın – OLUMLU; Gözden Geçiriliyor – Çukuralan madenindeki faaliyetlerinin durdurulmasına ilişkin İzmir İl Özel İdaresi'nce gerçekleştirilen işleminin iptali amacıyla başvurduğu İzmir 4. İdare mahkemesi yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Verilen bu karar ile Çukuralan madeni faaliyetine başlayacaktır. Daha sonra İzmir İl Özel İdaresi durdurma işlemine ilişkin mührünü kaldırmış, Çukuralan işletmesi faaliyetine başlamıştır.
 
Vakıfbank – NÖTR; Endeksin Üzerinde Getiri - 154 gün vadeli olarak ihraç etmeyi planladığı bonolar için 13 – 15 Ocak tarihlerinde talep toplayacak. Toplam 300 milyon TL borçlanma planlanan ihraçta talep olması durumunda tutar 450 milyon TL’ye kadar artırılabilecek. Bonoların faizi ise %9.30 olarak belirlendi.
 
Garanti Bankası – NÖTR; Endekse Paralel Getiri - 150 gün ve 388 gün vadeli olarak ihraç etmeyi planladığı bonolar için 14 – 16 Ocak tarihlerinde talep toplayacak. Toplam 550 milyon TL borçlanma planlanan ihraçta talep olması durumunda tutar 750 milyon TL’ye kadar artırılabilecek.
 
Coca Cola İçecek’in – NÖTR; Endekse Paralel Getiri – bugün 2013 satış hacimlerini açıklaması bekleniyor. 2013 yılının tümü için CCİ’nin Türkiye hacimlerinde yıllık bazda yatay performans (9 ay itibariyle %0.6 büyüme sonrası), yurtdışı hacimlerinde ise yıllık %34 büyüme (organik ve yeni operasyon toplamı) (9 ay itibariyle %37 büyüme sonrası) bekliyoruz.
Türk Hava Yolları – NÖTR; Endeksin Üzerinde Getiri – 2013 yılını toplam 48.3mn yolcu (%23.6 büyüme) taşıyarak bitirdiğini  açıkladı (48.2mn’luk beklentimize paralel). Şirket yolcu doluluk oranını ise tüm yıl için %79 olarak açıkladı (beklentimizin biraz altında). Şirket yılın ilk 11 ayında yolcu sayısında %23.7 büyüme, doluluk oranında %79.3 açıklamıştı. THY geçtiğimiz günlerde açıkladığı 2014 bütçesinde 59.5mn yolcu (yıllık %23 büyüme) ve %78.8 yolcu doluluk oranı öngörmüştü.
 
Aksa Enerji – NÖTR; Endeksin Üzerinde Getiri – 2014 yılı FAVÖK tahminini 320-330mn TL olarak açıkladı. Bütçe bizim tahminimiz olan 325mn TL ile uyumlu. Şirket bütçesinde ortalama elektrik fiyatının 2013 yılı ile benzer olacağı tahmin ediliyor. 2014 yılı için doğalgaz ve elektrikte herhangi bir artış yok. Irak’a elektrik ihracatı için görüşmeler sürüyor. Yakında tamamlanması bekleniyor. Ancak Irak ve Suriye’ye ihracat bütçede yer almıyor. Bizim tahminlerimizde doğalgaza %20, elektriğe %10 zam olacağı ve Irak’a elektrik ihracının 2014 yılında başlayacağı yer alıyor. Şu anda tahminlerimizde herhangi bir değişiklik yapmıyoruz. Ancak doğalgaz fiyatlarında beklentimizin üzerinde bir zam ya da Irak’a elektrik ihracatı konusunda negatif bir gelişme tahminlerimizin aşağı yönlü revizyonuna neden olabilir.
 
Anadolu Hayat – NÖTR; Endekse Paralel Getiri –  Akşam Gazetesindeki habere göre  Anadolu Hayat’ın Genel Müdürü 2014 hedefini 800 binin üzerinde katılımcı ve  7.5 milyar TL fon büyüklüğü olarak açıkladı. Bizim katılımcı tahminimiz 830k. Fon tahminimiz 7 milyar TL. Şirket hedeflerini yakalayabilirse tahminlerimiz ile ilgili yukarı yönlü risk oluşturabilir.
 
DOĞALGAZ SEKTÖRÜ – NÖTR: Basında yer alan haberlere göre 2014 yılında iki önemli seçimin yapılacağını hatırlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, doğalgazda fiyat artış yapılmaması yönünde bir politika izleneceğini belirtti. Bakanlığın, toplam enerji maliyetini kontrol altında tutabilmek amacıyla TL’nin zayıflaması dolayısıyla artan doğalgaz maliyetini hidroelektrik santrallerini daha yüksek oranda kullanmayı planladığını düşünüyoruz. Yağış oranının düşük seyrettiği dolayısıyla hidroelektrik santrallerinde elektrik üretiminin düşük olması riski bulunan bir ortamda doğalgaza zam olmamasını düşük bir ihtimal görüyoruz. Bizim 2014 doğalgaz ve elektrikte fiyat artışı tahminimiz sırasıyla %20 ve %10.
 
AKARYAKIT SEKTÖRÜ – NÖTR: Basında yer alan habere göre Tahran ile P5+1 ülkeleri arasında devam eden İran'ın nükleer programıyla ilgili müzakereler neredeyse tamamlandı. Taraflar programın büyük bir kısmının 20 Ocak Pazartesi gününden itibaren askıya alınması üzerinde anlaştı. Karşılığında Batı'nın İran'a uyguladığı ekonomik yaptırımlar kısmen gevşetilecek. Yaptırımların azaltılması Tüpraş’ın marjlarını destekleyecektir. Ancak gelişmeler konusunda yorum yapmak için henüz erken.
 
Halk Bankası – OLUMLU- Endeksin Üzerinde Getiri – BIST’e gönderdiği açıklamada bankaca yapılan tüm işlemlerin ulusal ve uluslararası düzenlemelere uygun yürütüldüğünü ve adli makamlar tarafından yürütülen soruşturmaların bankanın faaliyetleri ile ilgili olmadığını vurguladı. Banka bu konuda yanıltıcı yorumda bulunan haklarında yasal haklarının kullanılacağını açıkladı.
 

Hiç yorum yok: