2 Aralık 2013 Pazartesi

Merrill Lynch 2014 Türkiye raporunu yayınladı.

Global yatırım bankalarının 2014 Türkiye raporları birer birer yayınlanıyor, biz de sizlerle paylaşıyoruz. İlk rapor Merrill Lynch’in (ML) ekonomistler ekibinden geldi. 2014 yılını “yeniden dengelenme” dönemi ilan eden uzmanlara göre, büyümenin kompozisyonu değişirken, TCMB para politikasında yeni sıkılaştırma hamleleri yapacak. Enflasyon “katı” seyrini sürdürecek, fakat cari açıkta kayda değer bir daralma var. ML’in TL ve DİBS önerileri ise “temkinli karamsarlık” olarak özetlenebilir.
Rapora göre 2014 yılında büyüme %3.6’dan %3.5’e gerilerken, lokomotif iç tüketim değil ihracat olacak. Bu kompozisyon değişimi sayesinde cari açık/GSYIH oranı %6.8’den %5.9’a geriliyor, fakt TÜFE %7’de “katılaşıyor.” Ekonomistler TÜFE’de riskin yukarı yönde olduğunu, yerel seçimlerden sonra elektrik ve doğal gazda zam beklendiğini de kaydediyor.
Özel yatırım harcmaları seçim sonuçlarını bekleyecek.  Sandıktan istikrar çıkarsa, yılın ikinci yarısında canlanabilir. TCMB’nin ise faiz koridorunu %5-9’a yükseltmesi olası. Bütçe açığı bu sene GSYIH’nin %1.4’ü, gelecek sene ise %2.1’i boyutunda gerçekleşecek. Merrill Lynch’e göre Fed’in QE’den çıkış sürecinde ABD faizlerinin yükselmesi de TL’yi yoracak. Fakat ML’in 2014 ortalama  dolar/TL hedefi sadece 2.09.  Ekip, Euro-tahvillerde “marketweight” önerisini koruyor, fakat artık aşağı yönlü riskler ağır basıyor. DİBS’de ise çok dikkatli, 10 yıllık vadede faiz %9.1 olarak gerçekleşecek.

Hiç yorum yok: