2 Aralık 2013 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 02 Aralık 2013

Geçtiğimiz haftanın son gününde, öğleden sonra gelen verilerin alışları desteklemesiyle BIST100 endeksi günü %1.57 artışla 75,748 puandan sonlandırdı. BIST30 endeksi ise Cuma gününü %1.46 artışla 92,364 puandan tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %1.82, bankacılık endeksi (xbank) ise %1.26 artış gösterdi. Cuma gününün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve EKGYO oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Türkiye ve Irak’ın, Irak’ın herhangi bir bölgesinden yapılacak petrol ihracatında Bağdat’tan izin alınması konusunda uzlaştığını görüyoruz. Bunun yanında, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gelişmekte olan ülkeler arasında en düşük tasarruf oranının Türkiye’de olduğunu belirtti. Hazine Müsteşarlığı, Aralık 2013-Şubat 2014 dönemine ilişkin İç Borçlanma Stratejisine göre 39.6 milyar liralık iç borç servisine karşılık, 32 milyar lira iç borçlanmaya gidecek. Son olarak ise, Hazine Müsteşarlığı’nın, 2-3 Aralık tarihlerinde 4 tahvil ihalesi düzenleyeceğini duyurduğunu hatırlatalım.


Şirket haberlerine baktığımızda, EPDK’nın, Demirören Holding bünyesindeki Milangaz’ın 65, Koç Holding bünyesinde bulunan Aygaz’ın ise 20 milyon TL’lik ürününe el koyacağı açıklandı. Diğer şirketlerdeki ürünler ile birleşince toplam miktarın 120 milyon TL’yi geçeceği belirtildi. Ayrıca, Polisan Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis, Yunanistan’daki krizin satın almaları kolaylaştırdığını söyledi.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, Eski Fed Başkanı Greenspan’in yaptığı açıklamada, hisselerde balonlaşma olmadığını söylerken sorunun Washington’da olduğunu belirttiğini görüyoruz. Bunun yanında, Avrupa Merkez Bankası’nın geçen ay yaptığı süpriz faiz indiriminin ardından, bu hafta yapacağı toplantısında oranları değiştirmesi beklenmiyor. Ayrıca, gizlilik yasasının sıkılaştırılması kampanyası üzerine Japonya Başbakanı Abe'nin desteğinin ilk kez %50'nin altına gerilediğini görüyoruz. Bu haberlerden ayrı olarak, Çin'in sermaye piyasaları düzenleyici kurumunun 50 yeni hisse satışı açıklaması, ülkedeki halka arz yasağının sonuna gelindiğine işaret etti. Son olarak, Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Stournaras’ın, Yunanistan ve uluslararası kreditörleri temsil eden Troyka heyeti arasında 1 milyar euro tutarındaki kurtarma kredi diliminin serbest bırakılması için gereken anlaşmanın ertleneceğini bildirdiğini de ekleyelim

Hiç yorum yok: