28 Kasım 2013 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 28 Kasım 2013

Dün yönsüz seyreden piyasada, BIST100 endeksi günü %0.88 düşüşle 74,896 puandan sonlandırdı. BIST30 endeksi ise günü %0.96 düşüşle 91,426 puandan tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.64, bankacılık endeksi (xbank) ise %1.11 düşüş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve EKGYO oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, IMF’nin yayınladığı raporda, Türkiye ekonomisinin %3.8 büyümesinin ve bütçe hedefine ulaşılacağının öngörüldüğü belirtildi. Raporda ayrıca, 2012’de ekonomideki dengesizliklerin önemli ölçüde giderildiği vurgulanırken, geçerli harcama düzeyinin korunup, fazla gelirin tasarruf edilmesi gerektiği de belirtildi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, BDDK’nın taksit sınırlamasına ilişkin uygulamalarının temel hedefinin Türkiye’de sürdürülebilir büyümeyi sağlamak olduğunu vurguladı ve alınan tedbirlerin büyümeyi sınırlayıcı ancak büyümesinin kalitesini arttırıcı olduğunu belirtti.

Şirket haberlerine baktığımızda, Petkim’den KAP’a yapılan açıklamada, STAR Rafinerisi Projesi kapsamında yatırımın toplam maliyetinin 5.5 milyar dolara ulaşacağı belirtildi. Ayrıca, Net Holding’in, Milli Piyango’nun özelleştirilmesiyle yakından ilgili olduğu ve ihale için hazırlandığı açıklandı.


Yurtdışı piyasalara baktığımızda, Avrupa Merkez Bankası’nın yayınladığı finansal raporda, Euro Bölgesi kaynaklı risklerin Mayıs ayından bu yana azaldığı, ancak Fed ‘in, tahvil alımlarını azaltım söylemlerinden sonra piyasalarda oluşan belirsizlik nedeniyle küresel finans piyasalarından kaynaklanan tehdidin arttığı ifade edildi. ABD’de istihdam ve tüketici güveni verilerinin iyimserliği desteklemesi ve teknoloji şirketlerindeki ralli sebebiyle New York Borsası yükselerek, Standard&Poor's'un 3 aylık kazançlarını genişlettiğini görüyoruz. S&P 500 Endeksi % 0.3 kazançla 1,807.23 puana, Dow Jones Endeksi de %0.2 artışla 16,097.33 puana çıktı. ABD'den gelen verilerin ardından yenin değer kaybetmesiyle Nikkei 225 Endeksi 6 yılın zirvesine tırmandı. Brezilya Merkez Bankası, yüksek enflasyon ve güvendeki düşüş gerekçesiyle politika faizini %10'a çıkardı. New York Borsası’nın bugün, Şükran Günü tatilinden ötürü kapalı olacağını da belirtelim.

Hiç yorum yok: