8 Kasım 2013 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 08 Kasım 2013

Dün gün içinde %1 civarında yükseliş gösteren BIST100 endeksi öğleden sonra gelen satışlarla günü sadece %0.06 yukarıda 75.811 puandan kapattı. BIST30 endeksi ise dünü %0.09 artışla 92.188 puanla sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %0.24 yükselirken, bankacılık endeksi (xbank) %0.02 düşüş gösterdi. Dünün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve AKBNK oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, ekonomi yönetiminin, reel sektöre, hazine destekli kullandırılan krediler için büyük çaplı yardım planladığını görüyoruz. Esnaf ve sanatkarların desteklenmesi amacıyla Halk Bankası aracılığı ile kullandırılan kredilere 2014 yılı için sağlanacak sübvansiyon karşılığı olarak 528 milyon liralık kaynak ayrıldığı belirtildi.  Bunun yanında, Bakanlar Kurulu’nun Gümrük Kanunu’nun uygulanmasına dair kararı  Resmi Gazete’de yayımlandı. Ayrıca, Hazine Nakit Dengesi’nin,  Ekim ayında 3.8 milyar TL artıda, Ocak-Ekim döneminde ise 7.1 milyar TL ekside olduğu açıklandı. Son olarak, piyasaların, ABD’den gelecek Ekim ayı tarım dışı istihdam verisine odaklandığını hatırlatalım. İstihdamın 125 bin kişi artmış olması bekleniyor.


Şirket haberlerine baktığımızda, İş Bankası’nın açıkladığı finansallarda, üçüncü çeyrekte kârını arttırarak 632 milyon TL’ye çıkardığını görüyoruz. Vakıfbank’ın üçüncü çeyrek kârı 256 milyon TL olurken, Tüpraş’ın bu yılın ilk 9 ayındaki net dönem kârının, geçen yılın aynı dönemine göre %11 artarak 1 milyar 90 milyon liraya ulaştığı açıklandı. Son olarak Petkim’in üçüncü çeyrek net kârının 43 milyon TL olarak açıklandığını da ekleyelim.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, AMB’nin faiz indirimi sonrasında, ABD’nin beş yıllık tahvil faizlerini Haziran'dan bu yana en düşük seviyeye geldiğini görüyoruz. ABD’de beklenenin üzerinde gelen büyüme rakamlarının ardından Fed'in tahvil alımlarını daha erken azaltmaya başlayabileceği spekülasyonunun, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirim kararını gölgelemesiyle New York Borsası düştü. Avrupa hisseleri ise, ABD ekonomisinin beklentinin üzerinde büyümesi ile Fed'in teşvikleri kısacağı endişesi yüzünden kazançları sildi. Çin'de ihracat Eylül'deki düşüşün ardından Ekim'de beklentinin üzerinde artış kaydederken, ithalatın da hız kazanması, geçtiğimiz çeyrekte başlayan toparlanmanın korunduğuna işaret etti. S&P, Fransa'nın kredi notunu "AA+"dan "AA"ya düşürdü, görünümü durağana olarak açıkladı. Son olarak, ABD'de tüketici kredilerinin Eylül'de, otomobil ve eğitim kredilerindeki artışa bağlı olarak beklentinin üzerinde büyüdüğünü de ekleyelim.

Hiç yorum yok: