7 Kasım 2013 Perşembe

Piyasalara Bakış

Bu sabah itibariyle Asya borsaları, yarınki ABD tarım dışı istihdam verisi ve bugünkü Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı öncesinde (Hinfistan hariç) geneli itibariyle sınırlı ekside.
Dün ABD borsa endeksleri arasında da ilginç ayrışmalar göze çarptı. S&P 500 endeksi yükselişle kapanırken, Nasdaq endeksi Tesla Motors tarafından açıklanan zararın da etkisiyle ekside kapattı. Ekside kapatan Russell 2000 endeksinin de S&P 500’den bu şekilde ayrışması da bizce ilginç ve devam etmesi durumunda diğer piyasalar açısından da dikkate alınması gereken  bir gelişme halini alabilir.
Dün Almanya'da beklentilerin üzerinde açıklanan Eylül ayı sanayi siparişleri verisinin ardından ECB'nin derhal faiz indirebileceğine dair beklentiler zayıflamadı. ECB bugün faiz indirimine gitmesi bizce de süpriz olur fakat özellikle dezenflasyona yönelik vurguların artması ve geneli itibariyle “güvercince” bir duruş göreceğimizi tahmin ediyoruz.

Bugün açıklanacak olan 3. Çeyrek ABD GSYİH verileri de piyasalar açısından önemli olacak. Piyasa beklentisi %2 civarında. Beklentinin çok üzerinde bir veri Fed’in varlık alımlarında kesintiye gitme tarihine yönelik piyasa beklentilerini daha erkene alabilir ve ABD 10 yıllık Hazine tahvilleri faizini ve gelişmekte olan ülke piyasalarını da etkileyebilir.
Yurtiçinde ise TCMB Başkanı Başçı’nın nispeten şahince sayılabilecek geçen haftaki açıklamalarına rağmen beklenenden yüksek gelen enflasyon rakamları ile birlikte yurtdışı kaynaklı gelişmeler TL’de değer kayıplarına neden olmuştu. Merkez Bankası Başçı’nın dün İSO’daki konuşmasında önemli süprizler içermediğini düşünüyoruz.

Hiç yorum yok: