8 Kasım 2013 Cuma

Piyasalara Bakış

Bugün tsi ile 15:30’da açıklanacak ve FED politikaları açısından önemli sinyaller içerebilecek ABD tarım dışı istihdam rakamı (beklenti:120.000 önceki:148.000) piyasaların odak noktasında bulunuyor. Zayıf ADP rakamı sonrasında beklentilerdeki aşağı revizyonu not edelim.  FED’in son toplantısı ardından piyasada oluşan varlık alım programında daha erken kesintiye başlanabilineceği algısına paralel  tarım dışı istihdam rakamının güçlü sinyaller vermesi  bu beklentilere destek olabilir ve riskli varlıklara olumsuz etkisi olabilir.  Zayıf, beklenene paralel yönde sinyal verecek rakamlar ise riskli varlıklara destek olabilir. Ancak hükümetin kapalı kalması nedeni ile Ekim ayı istihdam rakamlarının güvenilirliğine yönelik soru işaretlerini belirtmekte fayda var.
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta FED’in yeterince güvercince sinyaller içermeyen son toplantısı ile birlikte piyasada oluşan varlık alım programında daha erken kesintiye başlanabilineceği algısına, Chicago PMI ve ISM imalat ve hizmet gibi güçlü sinyaller veren makro veriler de destek verici nitelikteydi. Bu doğrultuda da ABD tahvil faizlerinde artış ön plandaydı. 
Geçen hafta açıklanan zayıf enflasyon rakamları ardından bazı beklentiler arasında yer alsa da dün ECB’nin sürpriz sayılabilinecek 25 baz puan faiz indirimi kararı ile birlikte ardından ABD’de açıklanan büyüme verisinin beklenenin üzerinde gerçekleşmesinin dolardaki güçlenme eğilimine destek olduğu söylenebilir. Bu doğrultuda da dün euro dolar paritesinin 1.33’lere gerilediğini gördük.

Tarım dışı istihdam öncesi küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksi  dün %1.32 ekside günü tamamlarken (VIX %9.8 yükseldi) bu sabah Asya piyasaları genelinde de satış baskısı ön planda. Japonya borsası %1 ekside. Çin’de beklenenden iyi gelen ihracat rakamları dikkat çekse de gelişmekte olan Asya piyasaları genelinde de satış baskısı etkili. Çin %0.9 ekside şu saatlerde. Güçlü verilerle 2.65’lerin üzerini gören ABD 10 yıllık tahvil getirisi ise istihdam rakamı öncesinde %2.6’ların altında işlem görüyor.
Bugün tarım dışı istihdam rakamları ile birlikte Michigan tüketici güven endeksi ve çekirdek PCE rakamları da takip edlecek. Akşam saatlerinde FED Başkanı Bernanke, Fisher ve Williams konuşmaları izlenecek. Yurtiçinde ise sanayi üretimi rakamı açıklanıyor. Ayrıca Cumartesi günü Çin’de açıklananacak enflasyon, sanayi üretimi ve perakende satışlar verilerinin de önemli olduğunu not edelim.
Yurtiçinde TCMB Başkanı Başçı’nın nispeten şahince sayılabilecek geçen haftaki açıklamalarına rağmen beklenenden yüksek gelen enflasyon rakamları ile birlikte yurtdışı kaynaklı gelişmeler TL’de değer kayıplarına neden oluyor. FED’in beklenenden daha erken kesintiye gidebileceğine dair güçlenen beklentiler ABD tahvil faizlerinde artışa dolayısıyla da gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kayıplarına neden oldu.  Bu doğrultuda da  bugün açıklanacak ABD tarım dışı rakamı oldukça önemli olacakken buna paralel de yurtiçindeki en önemli gelişme Merkez Bankasının para polikası uygulamaları olmaya devam ediyor. Merkez Bankasının önümüzdeki hafta Pazartesi ve Salı günü istisnai gün uygulayacağını not edelim. Öngörülüğü arttıracağına yönelik vurguları dikkat çeken TCMB’nin  PPK toplantısı 19 Kasım’da.

Hiç yorum yok: