7 Ekim 2013 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 07 Ekim 2013

Geçtiğimiz hafta Cuma günü dalgalı bir seyir izleyen BİST 100 endeksi haftanın son gününü %0.08 ekside 76,206 puandan sonlandı. BİST 30 endeksi ise günü %0.07 düşüşle 93,647 puandan sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %0.25, bankacılık endeksi (xbank) %0.52 düştü. En çok hacim yaratan hisseler sırasıyla ÜLKER, GARAN ve HALKB oldu. BIST 100 endeksinin geçtiğimiz hafta, haftalık bazda %1.92 yükseldiğini de ekleyelim.

Yurtiçi piyasalarına baktığımızda, Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, uzun vadeli büyüme gereği açısından TL’nin şu anda bile fazla değerli olduğunu ve cari açık-büyüme çıkmazının devam edeceği açıklamasında bulundu. Derviş, Türkiye'nin büyüme rakamı olarak %6'yı hedeflemesi gerektiğini, bunun altındaki bir büyümenin istihdam sorununu çözmekte yetersiz kalacağını da sözlerine ekledi.  EPDK, ilgili mevzuatlara uymayan 15 akaryakıt bayisine toplam 6 milyon 840 bin 320 TL para cezası verdi. Hazine Müsteşarlığı’nın, bugün ve yarın 5 tahvil ihalesi düzenleyeceğini de hatırlatalım. Bugün düzenlenecek ilk ihalede 5 yıl vadeli, 6 ayda bir %4.15 kupon ödemeli ve sabit kuponlu devlet tahvilinin, ikinci ihalesinde ise 10 yıl vadeli, 6 ayda bir %1.5 reel kupon ödemeli ve TÜFE'ye endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı gerçekleştirilecek.


Şirket haberlerine baktığımızda Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil’in, dünya havacılık sektörünün %4.7 büyürken THY’nin %20 civarında büyüdüğünü ifade etti. Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Kurban Bayramı’ndan sonra uygulamaya girmesi planlanan uçak biletlerindeki tavan fiyat uygulamasının doğru olmayacağını çünkü bu sistemle uzun uçuşların verimli olamayacağını belirtti. Bir İngiliz gazetesinde Tesco’nun, Kipa'nın zarar eden Türkiye operasyonunu satabileceği haberine yer verildiğini de hatırlatalım. Son olarak Ziraat Bankası’nın, 7-9 Ekim tarihleri  arasında 105 ve 180 gün vadeli 400'er milyon TL nominal tutarlı 2 bono ihraç edeceğini ekleyelim.


Yurtdışı piyasalarına baktığımızda, ABD’de ülkenin borçlanma limitini artırma konusunda anlaşmaya varılamaması nedeniyle Asya hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları düşüş yaşıyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, meclisin, borç limitini, diğer koşullar ile birlikte paketlemeden artıramayacağını söylerken ABD Hazine Bakanı Lew, Kongre'nin 17 Ekim'e kadar borç limitini artıramaması durumunda ABD'nin temerrüte düşeceği uyarısında bulundu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's ise ABD'nin kısa süreli kapanmasının, Amerikan eyaletlerine ve kamu finansmanı üzerinde çok önemli bir etkiye sahip olmayacağını belirtti. Japonya Başbakanı Abe, temel istihdam reformlarının gecikebileceği uyarısında bulunarak istihdam piyasasının hızlı bir şekilde liberalleştirilmesi beklentilerini sonlandırdı.

Hiç yorum yok: