4 Ekim 2013 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 04 Ekim 2013

Dun hemen hemen tum gun boyunca alicili seyreden BİST 100 endeksi günü %1.47 artıda 76,269 puandan sonlandırdı. BİST 30 endeksi ise %1.58 yükselişle 93,710 puandan sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.91, bankacılık endeksi (xbank) %2 yükseldi. Gunun en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve BJKAS oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, eylül ayında Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) aylık %0.77, Üretici Fiyatları Endeksi’nin (ÜFE) %0.88 oranında arttığını görüyoruz. Eylül ayı itibariyle yıllık enflasyon ise TÜFE’de %7.88, ÜFE’de %6.23 olarak gerçekleşti. Turkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) altın rezervleri geçtigimiz hafta 1 milyar 277 milyon dolarlık artış ile tarihi en yüksek seviye olan 22 milyar 177 milyon dolara yükseldi. Yurt dışında yerleşik kişiler 23 - 29 Eylül haftasında net 160.9 milyon dolarlık hisse senedi, 1 milyar 307.3 milyon dolarlık DİBS alışı gerçekleştirdi. Hazine Müsteşarlığı'nın kira sertifikası ihracında, ihraç tutarı 1.25 milyar ABD doları ve kira oranı %4.557 olarak gerçekleşti. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) yayınladığı 2013 İlk Yarıyıl Değerlendirme Raporu’na göre, Türkiye’de inşaat sektörü ilk yarıda %6.6 büyüyerek ekonominin üzerinde bir performans sergiledi.


Şirket haberlerine baktığımızda, Yıldız Holding’in, daha önce alınan bağlı ortaklık Ülker’in sermayesinin %10’unun yurtdışı yatırımcılara satılması kararının şirket sermayesinin %20’sini temsil eden 68.4 milyon adete dek yükselttigini KAP’ta duyurdugunu goruyoruz. Söz konusu payların talep toplama ile satışına dün başlandı ve satış fiyatı pay başına 12,60 TL olarak belirlendi.


Uluslararası piyasalara baktığımızda, yatırımcıların, Washington'daki gerilimin temerrüt riskini doğurduğu sinyalleri üzerine hazine tahvillerinde satışa geçmesi ve hisse senedi endekslerinin sert düşüş kaydetmesiyle Amerikan bankalarının, ATM'lere fazladan para koymaya başladığını görüyoruz. ABD Başkanı Obama, Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner'in, kapanmaya neden olan parti çekişmesini sonlandırması gerektiğini savundu. Konuyla ilgili olarak Atlanta Fed Başkanı Lockhart, ABD hükümetinin kapanmasının, Fed'in tahvil alımlarını azaltmama kararını haklı çıkardığını söyledi. Bunun yanında ABD Hazine Bakanı Lew, ABD'nin borç limitini önlemek için daha fazla tedbirinin olmadığını açıkladı. Ayrıca Dallas FED Başkanı Richard Fisher, FED'in şu anda yaptığı seçimlerin ekonomiyi frenleyen genel belirsizlik ortamına katkı yaptığını savundu. Bundan ayrı olarak ABD'de Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) ve FED Yönetim Kurumu’nun, ülkenin en büyük 11 bankası için olası bir kriz durumunda ulgulanacak iflas, tasfiye planlarını açıkladıklarını görüyoruz. Son olarak, iş dünyası güveninin artmasıyla Japonya Merkez Bankası, para politikasında değişikliğe gitmeyerek ekonominin ılımlı seviyede toparlanmaya devam ettiğini açıkladı.

Hiç yorum yok: