2 Ekim 2013 Çarşamba

Günlük Yorum

n ABD’de hükümetin kapanmasına karşın piyasalar tepki alımları ile güç topladı. Bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı takip edilecek. ECB’nin izlediği para politikasında önemli bir değişikliğe gitmeden gevşek para politikasını sürdüreceği tahmin ediliyor. %0,50 olan politika faizinde ve %0 olan mevduat faizinde de herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Bu kapsamda toplantının piyasalar üzerinde önemli bir etki yaratma ihtimalinin oldukça düşük olduğunu söyleyebiliriz. Ancak geçtiğimiz hafta ECB başkanı Draghi LTRO benzeri yeni bir uzun vadeli finansman programına yeşil ışık yakan söylemlerde bulunmuştu. Mevcut ekonomik görünüm bu tip bir adımın çok gerekli olmadığına işaret ettiği için bugünkü toplantıdan bu yönde bir karar çıkması beklenmiyor. Ancak yine de Draghi’nin konuya ilişkin açıklamaları yakından takip edilecektir.
 
n Makroekonomik veri tarafında ADP özel sektör istihdam rakamı öne çıkıyor. Zaman zaman negatif ayrışmalar görülse de ADP özel sektör rakamı ile tarım dışı istihdam genel olarak aynı paralelde ilerliyor. Bu kapsamda 180 bin civarında artış göstermesi beklenen özel sektör istihdamının gücünü koruması Cuma günkü veri öncesinde iyimser bir sinyal yaratacaktır. Ayrıca 310 bin civarında seyreden işsizlik maaşı başvurularının dört haftalık ortalamasının 2007 sonundan bu yana en düşük seviyelerine yakın olması da istihdamda toparlanma olduğunu gösteriyor. Bu kapsamda hem ADP hem de tarım dışı istihdam rakamının yukarı yönlü sürpriz yapma ihtimalini de göz önünde bulundurmak gerekiyor.
 

n Türkiye PMI verileri Eylül ayında imalat sanayi aktivitesinde dolayısı ile büyümede yeni bir hızlanmaya işaret ediyor. PMI Eylül’de 54,0 seviyesine sıçrarken, ihracatın 12.55 milyar dolar ile geçen yılın aynı ayına göre %7 civarında artış göstermesini bekliyoruz. Her ne kadar sanayi üretimi açısından Ağustos göreceli olarak zayıf geçmiş gibi görünse de (yıllık artışın Temmuz’daki %5,8’den %3’e gerilemesini bekliyoruz), söz konusu öncü veriler Eylül’de tekrar bir toparlanmaya işaret ediyor. Reel kesim güven endeksi verileri de PMI görünümünü daha önce teyit etmişti. Buna karşılık tüketici güveninde açıklanan CNBC-e endeksi ve geçen hafta açıklanan TÜİK TGE endeksi Eylül ayında sert düşüşlere işaret etmişti. Bu öncü işaretler verilere de yansırsa daha dengeli bir büyümeye doğru gidiş söz konusu olabilir ve bu ise cari açıktaki artışı sınırlayacaktır.
 
n Son beş haftadır olduğu gibi Pazartesi günleri istisnai gün olmaya devam ediyor. Merkez Bankası 7 Ekim'de bir günlük ek parasal sıkılaştırma (EPS) uygulayacağını ve en az 100 milyon dolar tutarında döviz satım ihalesi açacağını açıkladı. TCMB, normal günde minimum tutarı 20 milyon dolar, EPS günlerinde ise 100 milyon dolar olarak belirlemiş durumda. Ayrıca EPS'de en son duyurulan minimum tutar EPS'yi takip eden ilk normal günde de geçerli oluyor. Bu kapsamda 8 Ekim Salı günü de 100 milyon dolar tutarında döviz satım ihalesi açılacak. Merkez Bankası açıklanan bu tutarlarda artırım yapabiliyor. Ancak TL’deki değer kaybından önemli bir rahatsızlık duyulmadığını göz önünde bulunduracak olursak Merkez Bankası’nın 100 milyon dolarlık tutarda, TL’deki zayıflık daha da sertleşmediği sürece, önemli bir artırım yapma ihtimalinin çok yüksek olmadığını düşünüyoruz.

Hiç yorum yok: