23 Eylül 2013 Pazartesi

Piyasalara Bakış

Geçtiğimiz haftanın odak noktasında FED’in FOMC toplantısı yer aldı. FOMC toplantısında beklentiler FED’in 5-10 milyar dolar gibi sınırlı yönde bir kesintiye gidileceği yönünde şekilleniyordu dolayısıyla belirttiğimiz gibi FED’in tahvil alımlarını bu toplantıda azaltmama kararı piyasalar açısından olumlu bir süpriz oldu. FED Başkanı Bernanke’nin basın toplantısı da geneli itibariyle daha güvercince idi.
 
Daha önce de belirttiğimiz gibi gelişmekte olan ülkeler ve gelişmiş ülke borsa performansları arasında yılbaşından bu yana ilki aleyhine olan açılan farkın kısa vadede biraz daha kapanması bizce daha olası. Geçtiğimiz hafta da ifade ettiğimiz gibi daha orta vadede FED’in varlık alımında azaltmama kararını vermiş olmasının, ne zaman ve hangi şartlarda başlayacağı ve yeni FED başkanının kim olacağı ve duruşunun ne olacağı gibi soruları gündeme getirebileceğini düşünüyoruz.
 
Bu doğrultuda da Cuma günü St Louis FED başkanı Bullard’ın ropörtajında kullandığı bazı ifadelerin; özellikle Ekim’de varlık alımında sınırlandırmaya gitme olasılığı olduğu ifadesi; piyasaları rahatsız ettiği söylenebilir.

 
Ayrıca geçen hafta açıklanan ve beklentilerden iyi gelen bazı ekonomik verilerin de ABD 10  yıllık faizlerinde bir miktar yükseliş ve ABD dolarında toparlanma getirdiğini söyleyebiliriz. ABD'de Philadelphia FED endeksi Eylül ayında 22.3'e yükselerek beklentilerin üzerinde bir değer alırken, ikinci el konut satışları Ağustos'ta yıllık bazda 5.48 milyon adet ile yine beklentilerin üzerinde açıklandı.
 
Bu doğrultuda FED’in süpriz kararı sonrası tarihi zirvesini gören S&P 500 endeksi Cuma günü kar satışları ile %0.72 eksiyle 1709 seviyesine geriledi. Benzer şekilde kar satışlarının etkili olduğu gelişmekte olan piyasalar tarafında ise Cuma günü MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksi dolar bazında %0.92, MSCI Türkiye ise %2.8 geriedi. Böylelikle haftalık bazda baktığımızda  S&P 500 %1.3 yükselirken, MSCI GOP endeksi %2.67, MSCI Türkiye ise %12 yükselişle haftayı tamamladı.
 
Bu sabah Asya piyasalarında Cuma günü tatil olan Çin %0.8 artıda işlem görüyor. Çin’de bu sabah açıklanan HSBC Flash PMI imalat endeksi 50.1’den 51.2’ye yükselerek pozitif sinyal verdi. Piyasadaki ortalama beklenti 50.9 seviyesindeydi. Öte yandan geçen Cuma süpriz faiz arttırımına giden Hindistan borsasındaki satış baskısı devam ediyor.
 
Bugün makro veri tarafında ABD’de Chicago FED Aktivite endeksi, Euro Bölgesinde Eylül PMI rakamları ve ECB Başkanı Draghi’nin konuşması takip edilecek. Bu hafta FED kararı sonrası FED Başkanlarından gelecek açıklamalar oldukça önemli. Bu hafta 11 FED üyesi konuşacak. Bugün FOMC’de oy hakkı bulunan ve güvercin kanatta yer alan New York FED başkanı Dudley konuşacak.
 
Hafta genelinde ise ABD’de tüketici güven endeksi, tüketim harcamaları ve Ağustos ayı devam eden konut satışları rakamları, Japonya’da TÜFE ve  Yunanistan’da Troyka gözden geçirme konusu takip edilecek. Ayrıca oy hakkı bulunan FED üyelerinden Salı ve Perşembe günü Kansas City FED Başkanı George ve Cuma günü Chicago FED Başkanı Evans, Boston FED Başkanı Rosengren ve New York FED Başkanı Dudley konuşacak.

Hiç yorum yok: