24 Eylül 2013 Salı

Piyasalara Bakış

FED’in sürpriz kararı sonrası FED FOMC üyelerinden gelen açıklamalar piyasaların odak noktasında. Hatırlanacağı üzere geçen hafta St Louis FED başkanı Bullard’ın açıklamalarında yer alan bazı ifadeler ; özellikle Ekim’de varlık alımında sınırlandırmaya gitme olasılığı olduğu ifadesi; piyasaları rahatsız etmişti. Dün ise güvercin kanatta yer alan New York FED Başkanı Dudley’in ön planda olan açıklamaları ise geneli itibariyle beklendiği gibi “güvercince” yöndeydi. Ayrıca dün ECB Başkanı Drgahi’nin gerektiği taktirde ECB’nin yeni bir LTRO imkanı kullandırabilceğiene  dair ifadelerini belirtmekte fayda var ki bu bir süredir piyasada konuşulan konulardan biriydi.
 
FED üyeleri açıklamaları ile birlikte bu hafta ABD’de açıklanacak haftalık işsizlik başvuruları, tüketici güven endeksleri, dayanıklı tüketim mal siparişleri ve  2Ç büyüme rakamındaki üçüncü revizyon da önemli. Ayrıca Ağustos ayı kişisel gelir ve harcamalar verilerinden üçüncü çeyreğe yönelik gelecek sinyaller de dikkat çekebilir. Diğer taraftan kısa vadede yeni FED Başkanı, ABD’de harcama yetkisi  ve borç tavanı konuları ile ilgili gelişmelerin önemini hatırlatmakta fayda var. Japonya’da ise Abe hükümetinin hazırladığı mali pakete yönelik gelişmeler önemli konulardan biri. Satış vergisi artışının etkilerini dengelemeye yönelik olarak atılacak adımlar merakla bekleniyor.

 
Dün açıklanan makro verilere bakacak olursak  Çin’de HSBC Flash PMI imalat endeksi 50.1’den 51.2’ye yükselerek pozitif sinyal verirken, euro bölgesine açıklanan Eylül ayı flash PMI rakamları ise karışık yöndeydi. İmalat PMI’larında zayıf sinyaller dikkat çekerken, Hizmet PMI’larında toparlanmanın devamına dair sinyaller görüldü. ABD’de açıklanan Eylül ayı flash PMI imalat endeksi ise geçen haftaki FED açıklamalarını destekler nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. PMI imalat endeksi son üç ayın en düşük seviyesine 53.1’den 52.8’e gerileyerek beklenenin (54.0) altında kaldı. Alt endekslerde yeni siparişler ve istihdam endekslerinde de negatif sinyaller dikkat çekti.
 
Küresel risk barometresi olarak izlenen ve geçtiğimiz hafta FED’in sürpriz kararı ile birlikte rekor seviyeleri gören S&P 500 endeksinde Cuma günü etkili olan kar satışlarının devam ettiğini görüyoruz. Dün S&P 500 endeksi %0.47 düşüşle 1701 seviyesine gerilerken zayıflama sinyallerinin görüldüğü finansal hisseler düşüşe öncülük etti. S&P 500’deki kar satışlarının kısa vadeli düşüş trendine dönüşüp dönüşmeyeceğini izliyoruz. Ki geçtiğimiz hafta da ifade ettiğimiz gibi FED’in varlık alımında azaltmama kararı vermiş olması ile birlikte, kesintinin ne zaman ve hangi şartlarda başlayacağı ve yeni FED başkanının kim olacağı ve duruşunun ne olacağı gibi bazı soruların ön planda olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Ayrıca ABD’de borç tavanı konusu piyasaların önemli gündem maddelerinden biri haline gelebilir.
 
FED açıklamaları ile birlikte yükselen altın da yükselişinin büyük kısmını geri verdi. FED’in varlık alım programında kesintiye gitmeme kararı sonrası hem büyüme hem de FED Başkanlığı gibi belirsizliklerin ön plana geçmesiyle birlikte bonolarda dün alımlar etkili oldu. ABD 10 yıllıkları dün 2.70’in altına indi. Gelişmekte olan piyasalar tarafında ise MSCI GOP endeksi dolar bazında %0.3 artıda günü tamamlarken MSCI Türkiye ise %1.88 düştü. Bu sabah ise Asya piyasaları genelinde satış baskısı etkili. Çin Borsası ekside. Dün satış baskısının etkili olduğu Hindistan’da ise tepki yükselişleri var. 
 
Bugüne baktığımızda  FOMC’de oy hakkı bulunan ve şahince yorumları ile bilinen Kansas City FED Başkanı George’un açıklamaları önemli olacak. Ayrıca ABD’de açıklanacak tüketici güven endeksi, daha arka planda kalabilicek olsa da Richmond FED endeksi, Almanya’da reel sektör güveni göstergesi IFO anketi ve gelişmekte olan piyasalarda ise Brezilya’da açıklanacak cari denge ve Meksika enflasyon rakamları takip edilecek.
 
Yurtiçinde takip edilen en önemli konu Merkez Bankasının para politikasi uygulamaları olmaya devam ediyor. Bu doğrultuda TCMB Başkanı Başçı’nın bugün saat 10:00’da Denizli’deki konferanstaki konuşması takip edilecek.  İstisnai gün ilan edilen dün ortalama fonlama maliyeti %6.09 seviyesinde gerçekleşti. Cuma günü %6.08 seviyesindeydi. Merkez Bankası bugün minimum 120 milyon dolar döviz satacak.

Hiç yorum yok: