24 Eylül 2013 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 24 Eylül 2013

Fed Başkanlarının ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin dün gün içinde yaptığı açıklamaların etkisinde dalgalı seyreden BİST 100 endeksi günü %1.35 düşüşle 76.807 puandan tamamladı. BİST 30 endeksi ise %1.53 ekside 94.844 puandan sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.42, bankacılık endeksi (xbank) %2.05 düşüş gösterdi. Haftanın ilk gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, IPEKE ve HALKB oldu.

Yurtiçi piyasaya baktığımızda, BDDK’nın haftalık bültenine göre bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi, 13 Eylül itibarıyla bir önceki haftaya göre %0.15 artarak yaklaşık 986.3 milyar TL olarak gerçekleşti. Bunun yanı sıra mali kesime verilen kredilerin toplamı, aynı dönemde %9.73 artarak yaklaşık 22 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye'nin yılın ilk 8 ayındaki tekstil ve ham madde ihracatı, geçen senenin aynı dönemine göre %7.1 artış gösterdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerjideki üretimi en az iki katına çıkardıklarını ve bu alanda büyümenin devam edeceğini ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı bir araştırma sonucuna göre 2012'de Türkiye'de en yoksul %20 ile en zengin %20 arasındaki gelir farkının 8 kat olduğu öğrenildi.

Şirket haberlerine baktığımızda, Türk Hava Yollarını yakından ilgilendiren, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın, bayram ve özel günlerde astronomik rakamlara ulaşan havayolu bilet fiyatlarına düzenleme getirmek üzere geçtiğimiz ay başlattığı çalışmanın Bayram sonrasına kaldığını görüyoruz. Ek olarak BDDK’nın, Bank Of Tokyo Mitsubishi’ye Türkiye’de faaliyet izni verdiğini de belirtelim.

Küresel piyasalara baktığımızda, Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, Fed’in geçtiğimiz hafta aylık tahvil alımlarında azaltmaya gitmeyerek kendi kredibilitesine zarar verdiğini ifade ettiğini hatırlatalım. Bunun yanı sıra Fed Yönetim Kurulu Üyesi Dudley, ABD'de %6.5'lik işsizlik hedefine ulaşmanın zaman alacağını ve işe yaradığını düşündüğü genişlemeci duruşun korunması gerektiğini belirtti. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi ise, ihtiyaç duyulması halinde, Avrupa bankacılık sistemine, diğer bir uzun vadeli refinansman operasyonu sağlamaya hazır olduklarını ifade etti. Almanya'da haftasonu gerçekleşen genel seçimlerde kazandığı zaferin ardınan Merkel, yeni bir koaliasyon hükümetinde Avrupa politikasının değişeceği önerilerine karşı çıktı. Yenin yükselmesinin ardından ihracat şirketlerinin gerilemesiyle Topix Endeksi 2 ayın zirvesinden gevşedi. Altın, düşük fiyatının talebi artırmasıyla, iki günlük düşüşünü tersine çevirdi. Kriz kahini olarak da bilinen ünlü ekonomist Roubini, Endonezya, Brezilya, Hindistan, Ukrayna ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu bazı gelişmekte olan ülkelerin cari açık ve diğer zorluklar ile karşı karşıya olduğunu ve bu nedenle de bu ülkelerden endişeli olduğunu ifade etti.

Hiç yorum yok: