23 Eylül 2013 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 23 Eylül 2013


Fed’in tahvil alımlarını Eylül’de azaltmayacağı haberiyle geçtiğimiz hafta Perşembe günü ralli yapan BİST 100 endeksi Cuma günü kazançlarının bir kısmını geri vererek günü %2.02 ekside 77,862 puandan tamamladı. BİST 30 günü %2.09 ekside 96,320 puandan sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %1.22 düşerken bankacılık endeksi (xbank) ise %3.82 ekside seyretti. Haftanın son gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve ISCTR oldu. Bunların yanı sıra BIST 100 endeksinin haftalık bazda %8.69 oranında değer kazandığını da belirtelim.

Yurtiçi piyasalarına baktığımızda, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, bu yıl büyümenin %4 civarında gerçekleşmesini beklediklerini fakat ihtiyaç duyulan ortalama büyüme hızının balonun sönmeye başladığı bir dönemde %6'lara çıkması gerektiğini dile getirdi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sisteminin bölgeler arası gelir farklılıklarını ve işsizliği azaltacağını belirtti. Yurtiçi beyaz eşya satışları Ağustos’ta %7 artarken ihracat satışları %17 daraldı. Rekabet Kurulu'nun bu yıl verdiği ceza miktarının, 14 yılın toplamında verdiği ceza miktarını geçtiğini de belirtelim. Bu hafta Salı günü S&P’nin, Perşembe günü de Fitch’in Türkiye’de toplantı gerçekleştireceğini hatırlatalım.


Şirket haberlerine baktığımızda, Garanti Bankası’nın, bu hafta, farklı vadelerde 2 banka bonosu ve 1 değişken kuponlu banka tahvil ihracı gerçekleştireceğini görüyoruz. Vakıfbank, 166 milyon ABD Doları ve 471 milyon Euro tutarında 1 yıl vadeli sendikasyon kredisi anlaşması imzalayarak Eylül 2012’de alınan krediyi %107 oranında yenilemiş oldu. Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Hakman, yeni ortakları E.ON ile Türkiye civarındaki ülkelerde oluşabilecek fırsatları değerlendirebileceklerini ifade etti. Geçen yıl Ocak-Ağustos döneminde 48 bin 869 otomobil ihraç eden Toyota Türkiye, bu senenin ilk 8 ayında ihracatını yaklaşık %2.6 artırarak 50 bin 151 adete çıkardı.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, geçtiğimiz hafta Perşembe günü piyasaların Fed’in tahvil alımını azaltmaya henüz başlamayacağını açıklamasıyla küresel piyasaların moral bulduğunu hatırlatalım. Cuma günü ise Fed Başkanlarından James Bullard, Fed'in Ekim ayı toplantısında tahvil alım programında azaltıma gidebileceği yönündeki açıklamaları geldi. Almanya’da dün gerçekleşen yerel seçimleri Merkel’in kazandığını görüyoruz. Çin'de öncü imalat endeksi Eylül’de son 6 ayın en yükseğine seviyesine çıkarak, ülke ekonomisindeki büyümenin hızlandığına işaret etti. Yunanistan’da yetkililerin, ülke ekonomisinde toparlanma görüldüğünü söylemesine rağmen Yunanistan uluslararası kreditörler ile 3. kurtarma paketini konuşmaya başladı.

Hiç yorum yok: