24 Haziran 2013 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 24 Haziran 2013

Cuma günü yön arayışı içerisinde dalgalı bir seyir izleyen BİST 100 Endeksi günü %0.49 aşağıda 73,101 puandan sonlandırdı. BİST 30 Endeksi ise %0.73 düşerek 89,263 puana geriledi. Sanayi endeksi (xusin) %1.14 yükselirken bankacılık endeksi (xbank) %1.75 düşüş gösterdi. Haftanın son gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, YKBNK ve ISCTR oldu.

Yurtiçi gündemine baktığımızda Cuma günü konuşma yapan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın piyasaların sakinleşmesi durumunda bugün politika faizinden fonlama yapmaya başlayabileceklerini belirttiğini hatırlatalım. Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye’nin 2008 finansal krizi döneminde bile sağlam bir ekonomik yapısı olduğunu ve son günlerde dolardaki yükselişin herhangi bir paniğe yol açmasına gerek olmadığını belirtti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, faizlerin düşmesiyle Türkiye’deki tasarruf oranların da düştüğünü bunun da yatırımları olumsuz etkilediğini belirtti. Şimşek, bireysel emekliliğe de tasarruf oranını yükseltmek için destek verildiğini, birlik, beraberlik ve güven ortamı korunduğu sürece ülkenin uzun vadeli geleceğinin parlak olduğunu da sözlerine ekledi. Bu haberlerin dışında bugün kapasite kullanım oranlarının açıklanacağını da hatırlatalım.

Şirket haberlerine baktığımızda geçtiğimiz ay yeterli çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplanamayan Turkcell Genel Kurulu’nun bugün toplanacağını görüyoruz. Geçtiğimiz hafta Turkcell’in hissedarlarından İsveçli TeliaSonera, SPK’nın Turkcell yönetim kurulu sorunu için yatırımcıları memnun edecek adil bir çözüm bulacağına inandıklarını belirtmişti.  


Yurtdışı gündemine bakıldığında Fed’in tahvil alımlarını azaltacağına dair açıklamalarının piyasalarda çalkantılara neden olduğu haftanın sonunda Uluslararası Takas Bankası (BIS), merkez bankalarının tahvil alım programlarından çıkışa hazır olmaları ve küresel ekonomik toparlanmayı desteklemeye çalışmayı bırakmaları gerektiğini açıkladı. Çin borsasının sert satışlara maruz kalmasıyla CSI 300 Endeksi, bu yılın zirvesinin %20 aşağısınına geriledi ve ayı piyasasına girmeye yönlendi. Japonya'nın kamu emeklilik fonunun başkanı, Japonya Merkez Bankasının 2 yıl içinde %2 enflasyon hedefinin agresif olduğunu ve yapılabilecekten daha fazla olduğunu belirtti.

Hiç yorum yok: