24 Haziran 2013 Pazartesi

Piyasalara Bakış

Geçtiğimiz hafta büyüme ve istihdama yönelik aşağı yönlü risklerin azaldığına vurgu yapan FED Başkanı Bernanke’nin açıklamalarının varlık alımlarının yavaşlatılmasının bu yıl sonlarında başlayabileceğine işaret etmesi ile birlikte global piyasalar satış baskısı altında kaldı. Bilindiği üzere FED’in çıkış stratejisinde zamanlama sinyali vereceğine yönelik beklentiler bir süredir soru işareti yaratıyordu. FED’in varlık alımlarının yavaşlatılmasını teyit eden ve bir takvime işaret eden açıklamaları, yaklaşık bir buçuk aydır vurguladığımız orta vadeli güçlü dolar yüksek faiz temasını destekler nitelikteydi.
Bu doğrultuda geçtiğimiz hafta volatilite göstergesi VIX endeksi 2013 zirvelerini test ederken küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksi satış baskısı altında kaldı ve 50 günlük ortalamasını kırdı. Dolar endeksi güçlenirken, 2.40’ın üzerine atan ABD 10 yıllık bono faizi Şubat 2012 sonrasındaki en yüksek seviyesine ulaştı, altında satış baskısı güçlendi. Gelişmekte olan piyasalarda ise para birimlerindeki değer kaybı ve bono faizlerindeki yükseliş hisse senetlerindeki düşüşe öncülük etti. MSCI Türkiye 19 Haziran FED açıklamaları sonrası dolar bazında %10 düşerken,  MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksi %4.88, MSCI Dünya endeksi ise %3.64 düştü. Böylelikle FED’in parasal genişlemeden çıkış stratejisine yönelik endişelerle yılbaşından bu yana dünya endeksinden negatif yönde ayrışan gelişmekte olan piyasalardaki düşüş %14.66’ya ulaştı.

FED’le birlikte ayrıca Çin’deki likidite sorunu da bir diğer konu. Çin’de gecelik repo faizi ortalaması geçen hafta %12.5 seviyesini görmüştü. Bugün %6.47’de. Merkez Bankasının gerektiği takdirde para politikasında ince ayar yapabileceğini söylemesi piyasaları bir miktar sakinleştirdi. Diğer taraftan Japonya’da Pazar günü Başbakan Şinzo Abe önderliğindeki LDP’nin başkent Tokyo'daki il meclis seçimlerinden zaferle çıkması, Abe'nin yürüttüğü ekonomi politikalarına oylama niteliğinde olması bakımından önemliydi. Güne tepkiyle başlayan Japonya Borsası şu saatlerde %0.50 ekside işlem görüyor.
Bu hafta veri akışında ABD’de konut verilerinde güçlü sinyaller görülmesi bekleniyor. Son beş yılın en yüksek seviyesine ulaşılması beklenen yeni konut satışları ve ayrıca devam eden konut satışları ve konut fiyatları endeksi takip edilecek.  Diğer taraftan tüketim harcamalarına yönelik sinyallerin görüleceği dayanıklı tüketim malı siparişleri rakamında manşet rakamda toparlanma beklense de detaylar çok güçlü sinyaller veremeyebilir. Avrupa tarafında ise stabilizasyon sinyalleri aranıyor. Bu doğrultuda bugün Almanya’da açıklanacak reel sektör güven endeksi IFO ‘dan gelecek sinyaller kritik olabilir. Yurtiçinde haftanın odak noktasında tahvil ihaleleri var. Hazine bugün 5 ve 10 yıl vadeli iki ihale düzenliyor. Yarın ise 2,7 ve 10 yıl vadeli ihaleler var.
 
 
ykb ytr

Hiç yorum yok: